Tip: Ako na jazveca III.

Ani som nepočítal s tým, že tak skoro zverejním ďalšiu časť seriálu – Ako na jazveca . V predošlom blogu som Vám ukázal pár brlohov a miest . A môj nasledujúci krok bol odniesť fotopasce na dané miesta a monitorovať pohyb a časy, kedy jazvece vychádzajú vonku . Tu nastal problém, pre ktorý som myslel, že tento seriál ani nedopíšem . Po zverejnení druhej časti, som ďalší deň skúsil zapnúť po nejakom čase moju staručkú fotopascu. Spočiatku to vyzeralo tak, že sú len vybité batérie. Po založení nových batérii sa moje predpoklady nenaplnili a fotopasca nefungovala ani tak. Rozobral som ju ešte , skontroloval som vo vnútri kontakty a káble, no nič nevyzeralo zoxidované, tak nikto ani netuší, prečo vlastne nefunguje. Nič iné mi neostávalo, len objednať novú, kedže v tom čase bola väčšina obchodov zatvorená tak som objednal nejaký shit z Alzy 😀 Cena 60€ v akcii … Ale na dokumentačné fotky a monitorovanie brloha je taká fotopasca vyhovujúca .. O pár dní mi prišla zásielka , tak som ju vybalil , založil batérie, micro SD kartu a vonku aj vyskúšal. Všetko fungovalo na jedničku, aj fotky vyzerali veľmi dôstojne na cenu tejto fotopasce . Hneď som vyrazil do lesa ju nainštalovať pred jeden brloh .

Upozornenie: Vašu pachovú stopu jazvec zacíti aj viac ako po 48hodinách , preto zbytočne nechoďte priamo pred vchod do hradu 😉 Môže sa stať že jazvec sa zľakne a opustí tento brloh a presunie sa na iné miesto a to my nechceme, keďže máme záujem pozorovať a aj nafotiť jazveca vo voľnej prírode a pri jeho prirodzenom správaní, a nie jazveca stresovať a plašiť !

Počkal som týždeň a šiel som skontrolovať fotopascu .

Po príchode na lokalitu prvé potešenie “fotopasca je tam” nikto ju neukradol 🙂 hehe A prichádza sklamanie – nič nebolo zaznamenané na karte .. Ale aktivita tam bola, kedže som videl čerstvú vyhrabanú hlinu. Rozmýšľal som kde je problém. Zobral som fotopascu preč a skúšal za domom funkčnosť, po chvíli odpálilo SD kartu. Založil som novú a aj tu odpálilo. Takže som bol zas na začiatku bez fotopasce a vedomostí, kedy a ako často chodí vonku jazvec. Fotopascu som poslal na reklamáciu a Alza to uznala a peniaze mi poslala späť na účet.

V tom čase som chodil s Ferom Schewczukom na kuvíčka :

Rozprávali sme sa aj na tu tému. Fero povedal, že má jednú zaujímavú noru – zrejme od jazveca, ale nevie či je aktívna a že môžeme ísť to spolu skontrolovať. Vraj má aj voľné fotopasce aby sme tam jednu zaniesli. Tu začína ďalšia sranda 🙂 Vyšľapali sme prvýkrát k brlohu, Fero vyberá fotopascu a nedá sa zapnúť. Vybité betérie 😀 Nevadí. Tak sme sa presunuli na kuvíčka a o pár dní išli odniesť fotopascu s novými batériami späť . Tu to ešte nekončí 😀 hehe Fero používa fotopasce ktoré odosielajú MMS-ky a po pár dňoch nič neodoslala tak sme šli ešte raz skontrolovať, kde je problém. Nakoniec sme vymenili za inú fotopascu a tá už konečne fungovala ako má 😀

Domaskovana fotopasca
Vpredu fotopasca vzadu vchod do brlohu

Pomaly aj korona kríza ustupovala a mne jedného dňa zazvonil telefón a išiel som po 4 týždňoch do Rakúska do roboty ..

Tak už som ani toho jazveca nejak neriešil a venoval som sa v Rakúsku iným druhom napr.

Po nejakom čase Fero mi poslal fotky z fotopasce ktorú sme tam zaniesli . Jazvec začal vychádzať vonku pravidelne okolo 18 hod – čo je super a sem tam sa objavil pred brlohom aj o 12 aj 14 hodine ..

Fotka z fotopasce
Fotka z fotopasce
Fotka z fotopasce

Keď som sa vrátil domov z turnusu , dohodol som sa s Ferom a šiel skúsiť niečo nafotiť. Na lokalitu sme šli radšej 2 hodiny skôr , zamaskoval som sa a nedočkavo čakal na pána noci 🙂 Mal som protivietor a aj celkom dobré svetlo kedže bolo jasno. Už len jazvec chýbal .. Netrvalo dlho a zrazu stál pred brlohom , poobzeral si okolie a potom sa intenzívne škrabal asi desať minút až mi ho bolo ľúto 🙂

 Jazvec lesný ( Meles meles)
 Jazvec lesný ( Meles meles)
 Jazvec lesný ( Meles meles)

Po “rannej” očiste sa vybral do lesa nevedno kam .. Zbalil som veci, Ferovu fotopascu a šiel spokojný domov 🙂

Použitá technika: Nikon Z6 / Nikon AF-S 400mm F/2.8E FL

Predchádzajúce časti :

Tip: Ako na jazveca I.

Tip: Ako na jazveca II.

Celkovo 6,298 zobrazení, z toho dnes 3 !

Zdieľať na

4 komentáre k “Tip: Ako na jazveca III.”

Vložiť komentár