Rys ostrovid v CHKO Brdy

15. listopadu 2021 tomu jsou přesně tři roky, kdy jsme s kamarádem Vaškem poprvé vyfotografovali tuto mimořádnou kočkovitou šelmu v hlubokých brdských lesích. Na následujících řádcích bych se proto rád rozepsal o příběhu rysího kocourka, který do nejmladší chráněné krajinné oblasti Brdy zavítal z nedaleké Šumavy.

Jak to celé začalo? S nastupujícím podzimem roku 2018 jsem od dobrého kamaráda získal tehdy první indicii, že se po Brdech pravděpodobně pohybuje rys. Nebyl si sice úplně jistý, ale já rozhodně zpozorněl! Mezitím od našeho rozhovoru utekly asi dva týdny a já se jednoho říjnového odpoledne vydal do odlehlejší části Brd netušíc, že mi ve večerních hodinách téhož dne čeká první velké rysí setkání.

Rys ostrovid – Fabián (CHKO Brdy)

Asi každý zná ten pocit, když ho někdo sleduje a to byl přesně ten podnět, který mi podvědomě zavelel se toho večera otočit doprava a já na pouhých 30 m od sebe díky tomu spatřil na lesní pěšině velké skvrnité tělo s krátkým černým ocasem jak zalézá velmi ladně a poklidně do přilehlého hustého podrostu. V ten moment mi doslova zamrazilo. Ano byl to rys! Prakticky moje první blízké pozorování navíc na tak malou vzdálenost ve volné přírodě!

Ještě téhož týdne jsem pak připravil své dvě soukromé fotopasti, které jsme se s kamarádem Vaškem vydali následně umístit. Jednu fotopast jsem nainstaloval poblíž místa mého prvního pozorování a pro druhou jsme měli předem vytipovanou zcela odlišnou lokalitu. Zbývalo na ní jen nalézt “to správné místo” a tedy co nejvíce zvýšit pravděpodobnost úspěšného kontaktu s touto nádhernou šelmou.

Rys ostrovid – Fabián (CHKO Brdy)

Rychle se stmívalo a my stoupali do poměrně strmého svahu. Pamatuji si, jak Vašek tehdy maličko remcal, že to stačí a dál, že do toho krpálu před námi již nepoleze… Za ten den jsme toho měli oba opravdu dost a já přikývl se slovy: “Dobře, tak už jen támhle k tomu vyvýšenému místu”…

Snažíce se Vaška přesvědčit, abychom popošli ještě o nějaký ten kousek směrem vzhůru jsem následně dodal: “Být rysem, tak támhle na té skalce by se mi to líbilo”. Vašek se pousmál a my tak společně došplhali až na mou vyhlídnutou skalní vyvýšeninku pokrytou krásně zeleným mechem.

Když jsme instalaci fotopasti dokončili a seřizovali již jen její kompozi, všiml si Vašek při našich manévrech, že na mechu kterým byl pokryt náš nově snímaný skalní výstupek v nedávné době něco leželo. Vlhký mech nesl skutečně stopy ležícího zvířete, které se zde mohlo vyskytovat ne déle než několik málo hodin před naším příchodem! Říkali jsme si, že by byla sranda, kdyby tím zvířetem byl opravdu rys! 

Rys ostrovid – Fabián (CHKO Brdy)

Asi po 10 dnech jsme se vrátili na místo fotopast zkontrolovat. “Nějaký záznam tam je”povídám Vaškovi při stahování dat do mobilu. Když jsem pak fotky začal prohlížet, nevěřil jsem opět vlastním očím. Hned asi na pátém snímku vykukuje rysí hlava a na dalších se rys doslova uvelebí a natočí před fotopast tak, jakoby stál o fotku do šelmí občanky!

* (Příležitostně příspevěk doplním ještě o rysí video).

Nejvtipnější na tom celém pak bylo zjištění, že od doby spuštění fotopasti po pořízení prvního rysího snímku utekla pouhá 1 hodina!!! Před instalací fotopasti rys pravděpodobně skutečně ležel na onom místě a během našeho hlučnějšího a neochotného stoupání k ní vyklidil pozici. Věříme i tomu, že nás pak z nějaké uctivé a bezpečné vzdálenosti bedlivě sledoval aniž bychom o jeho přítomnosti věděli. Po našem odchodu se pak za hodinku v klidu vrátil na svůj vyvýšený “pelíšek” a pokračoval v rozjímání a pozorování okolí!

Rys ostrovid – Fabián (CHKO Brdy)

Fotografie z fotopasti jsem následně poskytnul jak Správě CHKO Brdy, tak RNDr. Luďku Bufkovi (zoolog Správy Národního parku Šumava), který posléze ze struktury skvrn na těle určil shodu se záznamem ze šumavských fotopastí a tím i původ našeho rysího kocourka. Uspořádání těchto skvrn je totiž u každého rysa jedinečné, stejně jako otisky prstů u lidí.

Jako první potvrditel jsem pak byl požádán, abych pro něj našel vhodné jméno a doplnil do té doby pouhé číselné označení „B590”. To jsem zvolil nakonec jako „Fabián“ jež je legendární patron Brd (stejně jako v Krkonoších Krakonoš).

Rys ostrovid – Fabián (CHKO Brdy)

Rodný list rysa Fabiána:

Fabián se narodil v červenci r. 2017 v okolí Kašperských Hor 4-5 leté rysici jménem Majka a naposledy byl šumavskou fotopastí zachycen někdy začátkem ledna r. 2018. Naše fotopast ho posléze vyfotografovala v Brdech poprvé 15. listopadu 2018 a v kontaktu jsme s ním byli na různých místech v Brdech až do druhé poloviny prosince r. 2018, kdy Brdy opustil a zamířil zpět domů do svého klidnějšího šumavského rodiště. Tam ho fotopast potvrdila již 28. prosince téhož roku.

Rys ostrovid patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie silně ohrožení.


www.josefcink.com

Celkovo 968 zobrazení, z toho dnes 4 !

Zdieľať na

3 komentáre k “Rys ostrovid v CHKO Brdy”

Vložiť komentár