Puštík obecný (noční letovky)

Puštík obecný ( Strix aluco )

Puštík obecný (CHKO Brdy) Jednoho jasného a chladného večera jsem se opět vypravil do hlubokých brdských lesů za jejími nočními strážci.Sotva se sešeřilo a já se uvelebil, ozvalo se nedaleko ode mě první soví zahoukání. V pronikavém tichu z toho až zamrazilo, “slibná soví noc”, pomyslel jsem si a v tom se mi zvědavý noční … Čítať viac

Fotoreport – Ledňáček říční II.

Ledňáček říční (Alcedo atthis)

Ledňáček říční (Alcedo atthis) patří mezi mé nejoblíbenější druhy. Jejich pozorování je pro mě nejen zábavou, ale současně i dobrodružstvím za kterým utíkám z uspěchaného města načerpat zpět vnitřní klid a pohodu. Ledňáček mi natolik okouzlil, že jsem jeho přítomnost začal cíleně vyhledávat! Asi za necelý rok jsem se dostal na čtyřech brdských lokalitách k celkem třem … Čítať viac

Fotoreport – Sýkora parukářka

Sýkora parukářka (Lophophanes cristatus)

Sýkora parukářka (Lophophanes cristatus) je malá sýkora kterou poznáme podle charakteristické ozdoby hlavy – trojhranné černobílé „šupinkaté“ chocholky, která je vždy patrná a kterou dovede vztyčovat a sklápět. Žije v horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových, jedlových a borových. Smíšené lesy akceptuje jen v případě, že převažují jehličnany. V nižších polohách je vzácnější, na horách vystupuje až po horní hranici … Čítať viac

Fotoreport – Zmije obecná

Zmije obecná (Vipera berus)

Zmije obecná (Vipera berus) – s tímto plazem se můžete setkat na horských loukách, močálech, ale také se může vyhřívat na nějakém kamení na břehu rybníka, nebo i na železničním náspu či ve vaší zahradě. Obecně má radši vyšší nadmořské výšky, ale na druhou stranu se ráda vyhřívá na slunných místech. Jako úkryt zmiji velmi dobře poslouží … Čítať viac

Fotoreport – Bramborníček hnědý

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra) – je menší než vrabec. Důležité rozlišovací znaky jsou bílý proužek nad okem a velká bílá pole po stranách ocasu. Je obyvatelem vlhčích nekosených luk s vyššími bylinami, pastvin a mezí. Sedává na vyvýšených místech, odkud vyletuje za potravou. Bramborníček hnědý je tažný druh, který zimuje v tropické Africe. Proto přilétá na hnízdiště … Čítať viac