Postproces – orez,kompozícia

Počas fotenia je veľmi dôležité aj komponovať fotografiu tak ako ju chceme mať vo výsledku . Pre dosiahnutie čo najvyššiej technickej kvality fotografie iná možnosť neexistuje .Veľa krát sa stretávam s fotografmi ktorý všetko fotia na stred a následne to upravia , orežu a skomponujú v počítači . Týmto postupom síce budeme mať fotku akú chceme ale prídeme o veľkú časť dát ( pixelov) , ak chceme použiť fotky len na sociálne siete alebo internetovú prezentáciu tak to nevadí . Ale tým pádom človek nevenuje tomu dostatočnú pozornosť a naučí sa byť ľahostajný k tomuto procesu . Potom sú to aj zbytočne vyhodené peniaze za techniku a stratený čas pri fotení . Veľa krát sa mi stáva že ma osloví firma alebo niekto že má záujem o konkrétnu fotografiu ktorú našli napr. na FB , Instagrame alebo tu na stránke . Ak by som disponoval len orezanými fotkami tak by som sa musel hanbiť a priznať že dané fotky sú len vo veľkosti napr. 800x600px a stoho sa dá vytlačiť tak akurát obal na cigarety .. Preto stále ak niečo fotím kontrolujem kompozíciu , horizont a linie .. Ja mám 24mpx fotoaparát Nikon Z6 ale stáva sa aj mne že nakoniec mi niečo újde a treba fotku trochu orezať alebo vyrovnať horizont . V dnešnej dobe je potrebná min. veľkosť výslednej fotografie aspoň 16-20mpx aby bola použiteľná na tlač obrazov alebo použitá v nejakej reklame .. Ja si nechávam fotky ktoré po spracovaní majú viac ako 20mpx . Všetky ostatné ktoré majú menej ako 20mpx aj keď sú zaujímavé alebo nevšedné označujem ako dokumentačné fotky. Ale väčšinou ostanú nepublikované. Ešte keď som fotil na DSLR tak tam bol niekedy problém správne komponovať lebo AF body sú natlačené v strede ( problém len pri nejakých špecifických kompozíciach ) pri bezrkadlovkách tento problém odpadá kedže AF body pokrývajú 90% plochy senzora a tým pádom fotograf má voľné ruky čo sa kompozície týka . Viď obrázok č.1 ( hľadáčik Nikon D5 vs Nikon Z6 ) .

obrázok č.1 hľadáčik Nikon D5 vs Nikon Z6

Takže prejdime k praxi:

Ukážeme si ako správne orezať fotku a načo si dať pozor . Ja ako prvé zrovnávam horizont a až potom orežem . Lebo pri zrovnaní horizontu prídeme o časť pixelov a tým pádom nám nebude sedieť pomer strán . Takže ak by sme najprv orezali , potom zrovnali horizont zas by sme museli orezať aby bol zachovaný pomer strán. Nikdy nepoužívajte voľný pomer ale stále pevný – ktorý môže byť závislý od typu senzora napr . Nikon, Canon , Sony majú senzory 3:2 tak použijem aj taký orez v tomto pomere , Olympus a Panasonic majú senzory 4:3 tak budeme zachovávať tento pomer strán … Na to si treba dávať pozor . Takže uvediem príklad ak by som fotil s Olympusom : ten má pomer 4:3 t.j. 5184 x 3888px ( 20.1mpx) a následne len zmenou pomeru strán na 3:2 t.j 5184x3456px (17.9mpx) stratíme 2.2mpx a to ešte sme ani nespravili nejaký kompozičný orez alebo nezrovnali horizont … Preto je najlepšie sa držať pomeru od výrobcu. Ak Vám ten pomer strán nevyhovuje najlepšie je zmeniť značku ako stále rezať ..

Pri zrovnávaní horizontu sa držíme napr .vodnej hladiny , ak fotíme v lese tak stromov alebo nejakých línii … Na obrázku č.2 zrovnáme horizont podľa hladiny .. Na ukážku je použitý program Zoner – funkcia : Srovnat horizont ( klavesová skratka H ) .

obr. č.2 vyrovnanie horizontu podľa hladiny

Na ďalšom obrázku č.3 zrovnáme horizont podľa stromov ( väčsinou rastú kolmo hore ) a na danej fotke ak by sme to nespravili mali by sme pocit ako keby fotka padala do ľava . Línie stromov som vyznačil oranžovou farbou . Autor fotografie: Lukáš Andreides .

obrázok č.3 pred zrovnaním horizontu

Po zrovnaní horizontu prejdeme na orez fotografie v zonery funkcia: Oříznout ( klávesová skratka C ) Ja by som to rezal takto a držal sa pravidlá tretín .. Viď obrázok č.4

obrázok č.4 orez podľa tretín

Porovnanie Pred a Po zrovnaní horizontu a oreze .

Po
Po
Po
Pred
Pred
Porovnanie Pred a Po zrovnaní horizontu a oreze .

Záver:

Nebudem sa tu rozpisovať o pravidlách tretín alebo zlatom reze . Je toho na internete dosť veľa popísané tak si to nájdite . Mojím zámerom bolo poukázať na tento problém aby ste sa ho vyvarovali a kládli väčší dôraz na komponovanie už počas fotenia . V ďalšom diely ak bude záujem Vám ukážem ako vplýva komponovanie pri vysokom ISO na kvalitu spracovanej fotky ak by sme museli s nej rezať .

Kompozícia je veľmi individuálna , každý má trochu iné kreatívne videnie.Takže akékoľvek hodnotenie kompozície je čisto subjektívne a aj striktne dodržiavanie kompozičných pravidiel nevedie k úspechu . Ale je dobre sa aspoň toho držať s tým nikto nič nepokazí .

Veľa fotografov sa chce odlíšiť a byť extra trieda ale tým že robia také kompozície ktoré nakoniec ani niesu pochopené publikom sú odsúdený na titul nepochopený umelec 😀 Z každého nepodarku sa snažia spraviť zámer namiesto toho aby to zmazali .

Postproces seriál:

Celkovo 1,843 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

8 komentárov k “Postproces – orez,kompozícia”

  1. a ukazeme si aj ako ubudaju pixle rychlostou svetla umernou velkosti kropu a nekonecnemu hladu MAT DOST VELKE ZVIERA NA FOTOGRAFII … mohli by sme 😉 a k tomu hned aj prepocet na 300dpi tlac alebo mozno staci aj na 230dpi tlac a mozno by tiez nebolo od veci aj prirovnanie k zobrazeniu na 4K monitoroch alebo inych retina zariadeniach co ludia zvyknu nosit vo vrecku ….

  2. Děkuji za tento článek, který, doufám, bude mít následná pokračování, týkajíci se dalších úprav fotografií. Pro mne osobně, jako ne příliš zdatného počítačového snaživce, je velice užitečné jasné, jednoduché vysvětlení s obrazovou demonstrací. Proto Lubovi za tento článek moc děkuji.

Vložiť komentár