Kuna lesná alebo Kuna hôrna

Kuna lesná ( Martes martes ) dorastá do dĺžky cca 50 cm z toho jej chvost meria až 25 cm. Je sfarbená do tmavo hneda. Hrdlo a dolná časť krku sú sfarbené do žlta až žltkastá. V zime je sfarbenie kuny tmavšie ako v lete. Samička je od samca menšia.

Kuna lesná ( Martes martes )

Potrava

Živí sa vtákmi a cicavcami. Veľakrát ju môžeme pozorovať ako striehne pri hniezde vtákov a vyžiera im vajíčka alebo čerstvo vyliahnuté vtáčiky. Jej potravou sú aj žaby a príležitostne aj zdochliny. Jej najobľúbenejšou korisťou sú veveričky. Ďalej vyhľadáva ovocné stromy z ktorých konzumuje sladké plody.

K páreniu kuny lesnej dochádza v letnom období. Samičky rodia 3 až 6 slepých mláďat ktoré sa osamostatňujú na jeseň.

Kuna lesná ( Martes martes )

Za celú dobu čo sa túlam po horách som len dva krát mal možnosť vidieť mladé kuny, bolo to koncom augusta keď som už hľadal jelenie rujoviská. Ani raz sa mi ich nepodarilo odfotiť. Aj keď som tam bol hneď na druhý deň ráno, kuny na mieste kde som ich videl už neboli.

Vyfotografovať Kunu lesnú je len vec šťastia a náhody, preto si všetky tieto zábery veľmi vážim.

Fotogaléria:

Celkovo 606 zobrazení, z toho dnes 7 !

Zdieľať na

5 komentárov k “Kuna lesná alebo Kuna hôrna”

Vložiť komentár