Je post-proces stratený čas ?

Postprocess – v skratke “PP“ je dodatočná digitálna úprava fotografie. PP má v dnešnej dobe nenahraditeľnú úlohu pri spracovaní fotografii . Aj keď je niekto veľmi dobrý fotograf ale nevie spracovať fotografie tak všetko jeho úsilie vychádza nazmar. A práve naopak dobrý grafik ktorý ovláda veľmi dobre PP dokáže aj s podpriemernej fotky vykúzliť lepšiu fotku ako dokázal nafotiť dobrý fotograf. Preto cesta k dobrej fotografii je byť dobrý fotograf a aj grafik . A tieto dve veci idú ruka v rukáve ..

Ukážka PP

Po
Po
Po
Pred
Pred

Ukážka PP výrez 200%

Po
Po
Po
Pred
Pred

Veľa ľudí nemá problém naliať do techniky tisíce eur , odsedieť v lese stovky hodín čakaním na nejaký okamih ktorý chce nafotiť ale následne po tom všetkom už nevenuje dostatočný čas na úpravu . Po rýchlom zverejnení fotiek na internete neprichádza žiadaná kladná odozva … Dnes už ani ľudia nepíšu vecnú kritiku k fotke , keďže veľa ľudí sa po kritike urazí . Bez dobrého PP je fotografia zašumená , nevýrazná bez detailov . Preto netreba podceňovať túto neoddeliteľnú súčasť fotografie a je potrebné investovať čas na naučenie techník a postupov. Mne trvá v priemere úprava jednej fotky 2 minúty a postupujem pomaly rovnako pri každej fotke .Takže nieje to niečo čo by mi zaberalo veľa času.

Ešte aj dnes veľa fotografov tvrdí že PP je zbytočný „že oni fotia realitu“ . Ale realita je tá že senzor fotoaparátu nevidí srnca na paši ale len digitalné čísla 0 a 1 . Procesor pomocou algoritmov vygeneruje RAW (v preklade čistý) súbor bez dodatočných úprav . Každý fotoaparát má možnosti PP v nastaveniach PICTURE PROFILE .. Tam si zadefinujeme aký PP sa má aplikovať na RAW a následne z toho sa vygeneruje JPG . Takže už aj JPG z fotoaparátu prešiel dodatočným PP a tým pádom nemôže niekto tvrdiť že on nerobí – PP… V PICTURE PROFILE sú obmedzené možnosti nastavení a nejde aplikovať tieto úpravy na všetky fotografie rovnaké . Preto je nutnosť fotiť do RAW a potom upraviť fotografiu podľa potreby .

Každý výrobca má iný typ RAW súborov :

  • Nikon – NEFF
  • Canon – CR2
  • Olympus – ORF
  • Sony – ARW
  • atď

Na dekódovanie RAW súboru v počítači má výrobca najlepšie algoritmy ,preto odporúčam používať originál programy . Tieto programy sú zdarma . Ja som Nikonista tak vyvolávam RAW v programe NX-D ktorý si môžete stiahnuť TU. Po dlhom testovaní všelijakých programov aj vidím najlepšie výsledky čo sa týka podania detailu a šumu . Po vyvolaní RAW-u vyexportujeme fotografiu v najvyššiej možnej kvalite – TIFF a tento súbor ďalej môžeme upravovať v ktoromkoľvek grafickom editore .. Vyvolávanie RAW-u neodporúčam vôbec robiť v LR , neviem aké sú tam algoritmy ale nič pekné s toho nelezie …

Ja následne upravujem fotografie – formát TIFF vo Photoshope. Mám nejakú staršiu verziu ale to stačí . Nemusím platiť mesačne paušal ako je to teraz v móde 🙁 Na starších verziach nejdú otvárať ani priamo rawy . Ale ak budete vyvolávať raw v originál programe tak nieste ani nútený aktualizovať stále photoshop 🙂

Ukážka retušovania výrez 1:1

Po
Po
Po
Pred
Pred

Viac o spracovaní fotografii napíšem v ďalšom blogu ak bude záujem ….

Postproces seriál:

Celkovo 1,874 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Je post-proces stratený čas ?”

Vložiť komentár