Fotoreport – Křepelka polní

Křepelky polní (Coturnix coturnix) patří k mým srdcovým záležitostem – asi proto, že jejich focení je občas o infarkt 🙂

Jejich biotop se částečně překrývá s biotopem chřástalů polních, a právě při focení chřástalů jsem poprvé vyfotil i křepelku. Ale mnohem častěji jsem na ně chodil do lánu ovsa (zemědělci každý rok na jedno ze svých polí sejí oves). A to byla pro mě i pro křepelky často záchrana, protože louky jako takové (vyjma letošního roku) jsou vždy velmi brzy posekané a křepelky se pak stahují do lánů s obilím (nebo úplně odletí neznámo kam).

křepelka polní (Coturnix coturnix)

S vlastním focením (způsob výběru lokality, kryt, …) je to trochu podobné jako s chřástalem polním, ale je tu jedna ZÁSADNÍ odlišnost. Chřástal se ozývá (někdy více, někdy méně), ale je většinou v pohybu, a to i na dost velké ploše. Naproti tomu křepelka dokáže “zaparkovat” 2 metry od Vás vedle krytu a tam hulákat i celou hodinu, aniž by vylezla “na plac”. A když mě chtějí naštvat, tak to je rovnou duo – každá z jedné strany krytu:-) A na otevřeném placu jsou křepelky mnohem, mnohem opatrnější než chřástal. A mají k tomu své důvody: často bývá na jednom místě i více křepelek najednou a jejich “pět peněz” zcela neomylně přitahuje dravce (káni, luňáka). A jakmile dravec přelétne, tak min na 30 minut okamžitě zmlknou a jako by tam vůbec nebyly. Až po čase se opět “rozkecají”. Na druhou stranu – pokud je křepela schovaná ve vysoké trávě nebo obilí, cítí se tam tak bezpečně, že jí ani nerozhodí, když 5 -7 metrů si od hulákající křepelky začnete připravovat kryt. Neodejde ani neodletí (tedy pokud kryt stavíte v klidu a bez většího rámusu).

křepelka polní (Coturnix coturnix)

Vlastní focení je v podstatě o trpělivosti (počítáno na desítky hodin ročně) a víře, že Vám alespoň na pár sekund vyleze před objektiv a že ten moment zrovna nepropásnete – protože udržet si 100% pozornost i po několika hodinách pod maskovačkou uprostřed pole (v poloze ležmo) je náročné a svádí to k tomu, aby si člověk hlavu občas položil a ulevil krčním svalům…a křepelka jako by tohle čekala- zvednete hlavu a už jenom vidíte jak peláší pryč …a tak za těch pár fotek, co mám od roku 2016-2020, jsem moc rád a některé z nich připojuji k tomuto článku 🙂 P.S. už se mi stalo, že jsem z krytu v poli ovsa místo na křepelky zíral na běhy srnce který se postavil tak na 3-4m před kryt…a nebo na bachnu, která i se selaty přeběhla před objektivem na pouhé 2 metry.

křepelka polní (Coturnix coturnix)
křepelka polní (Coturnix coturnix)

Použitá technika:

  • Nikon D7200
  • Nikon D810
  • Nikon AF-S 300mm F/4D

www.jiri-paruzek-foto.cz

Celkovo 2,126 zobrazení, z toho dnes 6 !

Zdieľať na

1 komentár k “Fotoreport – Křepelka polní”

Vložiť komentár