Fotoreport – majstri horolezectva II.

Minulý víkend som sa znovu vydal pozrieť majstrov horolezectva, aj keď som to nemal vôbec v pláne. Ale bol som neďaleko tejto lokality, tak som sa rozhodol na poslednú chvíľu, že tam zájdem. Po príchode na lokalitu už bolo dosť hodín, slnko pomaličky zachádzalo za horizont. V tomto čase väčšinou kozorožce vychádzajú na pašu, napásť sa do neďalekého lesa. Všimol som si jedného mladého samca na skalnom brale pod vrcholom, ako pomaličky stúpal hore, presúval sa na hranu a potom späť do lesa .

kozorožec alpský ( Capra ibex )

Rýchlo som sa okľukou vydal týmto smerom, ale na tejto lokalite je veľa bordelu – konáre , lístie a všetko možné, čo dokáže spraviť dosť hluku a tým sa vyplašia kozorožce, takže treba pozerať kam človek stúpi . Všimol som si ešte jedného ako len tak leží maskovaný v lese 😀 Ani neviem ako sa mi podarilo ho tam objaviť bez toho, aby si ma všimol prvý 🙂

kozorožec alpský ( Capra ibex )

Tak som niečo nafotil a kozorožce šli pomaly do lesa. Ešte dobré že som mal zo sebou 400-vku F/2.8, lebo inak by som sa mohol s nimi pásť . Aj keď svetla bolo málo, tak som skúšal v tmavom lese niečo nafotiť – “aspoň vzniknú iné fotky ako mám doteraz” myslel som si v duchu 🙂

kozorožec alpský ( Capra ibex )

Nastavujem ISO3200 sem tam ISO 1600 a časy mi vychádzajú okolo 1/100-1/400 podľa toho kde – koľko presvitá pomedzi stromy svetla. Nakoniec dobré, že som to fotil. Fotky sú v pohode, použiteľné, a také iné, ako každý nosí domov od kozorožcov ..

kozorožec alpský ( Capra ibex )
kozorožec alpský ( Capra ibex )
kozorožec alpský ( Capra ibex )
kozorožec alpský ( Capra ibex )

Bol som tam s nimi až do úplnej tmy 🙂 Nasadil som si nakoniec čelovku a išiel k autu . Keďže som tam bol mojím “karavanom” – ostal som tam aj spať.

Ráno budík zvoní o 4:00 a ja rozmýšľam či sa mi vôbec chce ísť von z teplého spacáku, keďže do rána sa poriadne ochladilo, na -2 stupne a mne sa tam nikdy ráno nič nepodarilo nafotit 🙂 Ale potom som si povedal “keď už som tu, tak skúsim ” .. Obehol som miesta kde sa večer pásli, a nikde nič. Tak som rezignoval, sadol si na kraj brala a užíval si východ slnka. V to ráno bol nádherný východ slnka 🙂 Zrazu vidím jedného kozorožca ako pomaly ide hore bralom a postavil sa na samý vrch – nikdy predtým som tam kozorožca nevidel pózovať ..

kozorožec alpský ( Capra ibex )

Toto bol fakt zážitok , pokúsil som sa ho ešte potichu obísť , keďže za ním bola taká skala a tak ma nemohol vidieť sa približovať , nahodil som si 70-200mm objektív a spravil taký netradičný portrétik . Tento bokeh vznikol odrazom svetla od domov,áut , skleníkov atď jednej z rakúskych dediniek pod bralom ..

kozorožec alpský ( Capra ibex )

Každé pozorovanie je iné a ja sa teším čo bude nabudúce 🙂

kozorožec alpský ( Capra ibex )

Archív:

Použitá technika: Nikon Z6 / Nikon AF-S 400mm F/2.8E FL / Tamron 70-200mm F/2.8 G2

Celkovo 1,543 zobrazení, z toho dnes 4 !

Zdieľať na

4 komentáre k “Fotoreport – majstri horolezectva II.”

Vložiť komentár