Fotoreport – dudok – pankáč z vinice

Základný opis druhu :

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) sa pravidelne a dosť hojne vyskytoval v južných oblastiach Slovenska, avšak v posledných desaťročiach vplyvom zmien krajiny, úbytku starých stromov a vŕbových hájov, skupín stromov a stromoradí vo voľnej krajine postupne mizne. Preto treba zabrániť výrubu bútľavých stromov v otvorenej krajine, prípadne rozmiestňovať búdky. Miestami vystupuje i vyššie do hôr (do 1 000 m). Obýva otvorenú krajinu, lesíky, ovocné sady, okraje lesov, hraničiacich s lúkami a pastvinami a skupiny stromov, niekedy i zrúcaniny budov. Na jar prilieta v apríli a odlieta v auguste až v septembri.

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) Autor: Benedikt Reisner

Hniezdič. Na hniezdenie vyhľadáva dutiny a pukliny v stromoch, budovách či skalných stenách alebo búdky. V máji znáša do hniezda ukrytého v dutine 5-10 jednofarebných zelenavomodrých až žltobielych podlhovastých vajec veľkosti 17 x 25 mm na ktorých sedí iba samička. Inkubačný čas 16-18 dní. Mláďatá kŕmi asi 22 dní.

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) Autor: Ľubomír Novák

Živí sa krtonôžkami (medvedíkmi), koníkmi. kobylkami a iným na zemi žijúcim hmyzom. Nepohrdne ani jašterica­mi a drobnými cicavcami.

Zdroj: snaturou2000.sk

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) Autor: Benedikt Reisner

Kedže nechodím do roboty ( korona vírus ) a nejak v celej európe je práce každým dňom menej a menej. Tak mám aspoň čas spracovávať staré fotky z archívu a napísať pár blogov , recenzií a návodov . Dudky som chodil pozorovať v rakúsku v súkromných viniciach s Benediktom Reisnerom ale niekedy aj sám 🙂

Tento rok som sa chcel zas venovať dudkom kedže minulého roku som to nejak nestihal . Možno kôly korona vírusu sa k ním v Rakúsku ani nedostanem a budem musieť si ich dohľadať na Slovensku a to bude veľká výzva . Pred dvoma rokmi som mal tú možnosť pozorovať a aj niečo nafotiť . V rakúsku taktiež kôly ubúdaniu biotopu a používaniu pesticídov dudky mizli rýchlo z krajiny tak ako unás na Slovensku . O ich záchranu sa tam pokúsil jeden amatérsky ornitológ a stolár . Začal im vyrábať búdky a osádzal ich do viníc . Podarilo sa mu niekoľko krát znásobiť počty dudkov v prírode . Dnes je v móde všetko pestovať v BIO kvalite a pre vinohradníkov mať dudka vo vinohrade je ukazovateľ zdravého životného prostredia bez používania chémii . Týmto smerom by mohli ísť aj slovenský pestovatelia a majitelia viníc ..

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) Autor: Ľubomír Novák

S Benom sme jedného dňa šli pozrieť na syslíkov vo viniciach . Po príchode na lokalitu som si všimol jedného sediaceho dudka na drôte vinice . Tak som upozornil Bena „ pozri dudok „ on zobral ďalekohľad a sledovali sme ho kam poletí .. Boli tam aj veľké topole a nejaké stromy a on letel tým smerom . Tak sme mysleli že tam bude aj hniezdiť a vybrali sme sa tam ho dohľadať . Ale tam nebol , tak sme prešli ešte okolitú časť a tam našli jeho spravenú drevenú búdku kde hniezdil. Paráda ..

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) Autor: Benedikt Reisner

Benedikt od toho miesta nebýva ďaleko a tak tam jazdil častejšie a podarilo sa mu stretnúť aj majiteľa vinice a tak mu vysvetlil že sme fotografovia živej prírody a či si nemôžme sem tam niečo u neho nafototiť . Majiteľ nám to povolil a za odmenu aspoň videl pekné fotky dudkov a dostal fľašu pálenky . Ten vinohrad bol 230km vzdialený od miesta kde som bol ubytovaný .. Takže musel som vstávať ráno o 3:00 aby som tam stihol dojsť do východu slnka . Ale pozorovať tohto pankáča z vinice bol stále veľký zážitok ….

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) Autor: Benedikt Reisner
Dudok chochlatý ( Upupa epops ) Autor: Benedikt Reisner

Na záver ešte jedno video dudkajúceho dudka ale už to bolo nahrávané neskoro večer a tak kvalita je len dokumentačná. ..

Video:

Dudkajúci Dudok chochlatý ( Upupa epops )

V blogu su použité fotky od – Benedikt Reisner :

Facebook : https://www.facebook.com/benedikt.reisner

Instagram : https://www.instagram.com/benny337/

Diky Bene za materiál 🙂 A dúfam že tento rok sa opäť stretneme vo viniciach …

Celkovo 6,921 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

8 komentárov k “Fotoreport – dudok – pankáč z vinice”

Vložiť komentár