Medveď hnedý a krása vysokohorského prostredia

V tomto blogu Vám priblížim zopár lokalít s výskytom medveďa hnedého (Ursus arctos) s možnosťou pozorovania a fotografovania medveďov s turistických chodníkov.

Niekde vo wildlife skupinách na internete som čítal komentáre,, že nie každý má šťastie a vlastní povolenie na pozorovanie medveďov napr. v Západných Tatrách ,,. To ja považujem za chabú výhovorku a nie argument.

Na Slovensku máme od východu po západ niekoľko krásnych pohorí v ktorých žije naša najväčšia šelma medveď hnedý (Ursus arctos). A bez akéhokoľvek porušenia zákona o ochrane prírody sa dajú pozorovať s turistických chodníkov.

Medveď hnedý(Ursus arctos)

V najbližších riadkoch sa dozviete ako a kde sa dajú pozorovať medvede vo Vysokých, Západných a Belanských Tatrách bez akéhokoľvek porušenia zákona o ochrane prírody . Písať budem z mojich reálnych skúsenosti a doložené fotografie sú s konkrétnych miest.

Kamenistá dolina

Začnem s mojou obľúbenou dolinou. Kamenistá dolina sa nachádza v Západných tatrách. Je zo západnej strany susednou dolinou s Tichou dolinou. Preteká ňou Kamenistý potok ktorý sa vlieva do rieky Belá. Záver doliny tvorí Pyšné sedlo 1791 m.n.m

Výhľad z Pyšného sedla na poľskú Pyszniansku dolinu.

Chodník značený modrou farbou tzv. modrý začína na parkovisku v Podbanskom . Začiatok chodníka vedie okolo ubytovacích zariadení na Podbanskom a následne prechádza dreveným mostíkom ponad Kamenistý potok. Pokračuje kúsok po spevnenej ceste a za tabuľou Kamenistá dolina je to už len krásna a nespútaná divočina. Chodník vedie popri potoku ktorý svojim hlukom tečúcej vody dotvára horskú atmosféru. Zhruba dve hodinky chôdze chodník mierne stúpa. Po zdolaní prvých dvoch hodín sa nám na východnej strane doliny začnú ukazovať prvé lavínové žľaby v ktorých sa zvyknú pohybovať medvede. Mojim najobľúbenejším miestom je strmý proti svah na východnej strane doliny. Miesto so strmým svahom je ešte pred strmým stúpaním do pýšného sedla.

Pre fyzicky zdatnejších fotolovcov a pozorovateľov ( keďže batoh s technikou, oblečením a jedlom váži cca 25 kg) odporúčam ostrovčeky horských lúčok obklopené kosodrevinou na západnej strane doliny pred samotným pyšným sedlom.

Medvede som tam pozoroval nespočetne veľa krát. Ráno sa pásli v žľaboch zbierali čučoriedky alebo spásali čerstvú trávu okolo potoka. Počas obeda sa ukrývali pred ostrým slnkom v kosodrevine. No na večer znova vychádzali zo svojich úkrytov na lúčky plné čučoriedok a brusníc.

Medveď hnedý(Ursus arctos)
Medveď hnedý(Ursus arctos)

Tichá dolina

Dolina o ktorej sa už neraz písalo. Tichú dolinu tvorí až 24 bočných dolín alebo žľabov. Je dlhá takmer 16 km. Mojou najobľúbenejšou časťou je Zadná tichá.

Je to jedno z časovo a fyzicky najnáročnejších miest na fotografovanie. Ja osobne do zadnej tichej chodím cez Kôprovú dolinu následne okolo Temnosmrečinských plies, ďalej pokračujem Kobylou dolinkou do sedla Závory.

Takže postupne. Z parkoviska na Podbanskom vyrážam bicyklom do Kôprovej doliny. Dolina je dlhá zhruba 11km a asi 9 km z toho tvorí asfaltová cesta s miernym stúpaním. Po prejdení okolo Kmeťovho vodopádu už bicykel len tlačím ešte asi 500 metrov a potom ho zamknem vedľa cesty a ďalej idem pešo. (Nikdy sa mi nič s bicyklom nestalo). Chodníkom ktorý začína mierne stúpať idem cez (popod) Granáty a dostanem sa až do Kobylej dolinky z ktorej je krásny výhľad na Temnosmrečinske plesá. Kobylia dolinka je najsevernejšie položená dolina v Kôprovej doline. Chodník vedie okolo plesa Kobylie pleso. Po nekonečnom výstupe na koniec kobylej dolinky som konečne v sedle Závory. Všetko to trvá cca 4 hodiny. Samozrejme netreba zabúdať na 25 kg batoh ktorý treba niesť. Ja stále rozprávam že fotoaparát je najväčší ŠÉF ten všetko vidí a stále ho nosíme či už na rukách alebo na chrbte. Zo sedla závory zídem kúsok nižšie smerom do Tichej doliny a ostanem sedieť na chodníku naproti žľabu v zadnej tichej pod štítom Tichý kopec 1949 m.n.m.

Medveď hnedý(Ursus arctos)

Belianské tatry

Začiatok výstupu je na ceste slobody z miesta Biela voda 925 m.n.m. Ďalej pokračujem cez Rázcestie nad Matliarmi 1020 m.n.m smerom do Kopského sedla. Po pravej strane chodníka sa začne objavovať hrebeň Belianských tatier. Najvyšší bod je Bujačí vrch 1947 m.n.m. Popod celý hrebeň sa tiahnu Pastviny nad Rakúskou Poľanou a to sú miesta kde sa dajú pozorovať medvede.

Medveď hnedý(Ursus arctos)

Je potrebné si uvedomiť že tento spôsob fotolovu nám neprinesie fotografie tzv. ALTASOVKY..Pozdravujem kolegu Ľuba Nováka ..Urobiť dobrú fotografiu v tomto prostredí stojí stovky pokusov a niekoľko párov zodraných topánok. Ja osobne tam chodím pre krásu vysokohorského prostredia a keď sa podarí aj fotografia tak som nesmierne spokojný.

Koniec uzávery turistických chodníkov sa blíži.

Medveď hnedý(Ursus arctos)

Tak sa veľmi teším že sa zasa stretnem s milovníkmi vysokohorskej fotografie priamo v teréne.

Čím viac očí v našej prírode, tým je jej ochrana efektívnejšia.

Fotogaléria:

Celkovo 3,836 zobrazení, z toho dnes 6 !

Zdieľať na

8 komentárov k “Medveď hnedý a krása vysokohorského prostredia”

Vložiť komentár