Záver zimy v skalách

Vápencové bralá a zdanlivo nekončiace skalné steny Bralnej fatry poskytujú v závere zimy útočisko  pre mnohé druhy živočíchov. Zima stále vládne, no slnko pomaly naberá na intenzite a prehrieva južne orientované svahy pokryté dokonale uhladenou suchou trávou, ktorá pôsobí ako koberec.

Bralné lokality v závere zimného obdobia

Pokojnú a tichú atmosféru,  narušuje svojím presunom zo skaly na skalu  nenápadný vtáčik . Kryptické sfarbenie je pri tomto druhu dominantné len do momentu, kým Murárik  červenokrídly nerozprestrie svoje karmínovo červené  krídla.

Murárik červenokrídly  / Tichodroma muraria /

Skalné štrbiny a malé jaskynné komplexy, poskytnú  na obdobie zimného odpočinku úkryt aj našej najväčšej šelme, ktorá je však  v závislosti od dostatku potravných možností, aktívna aj počas mesiacov so snehovou pokrývkou. Medveď, mi povahou najviac pripomína človeka, každý jedinec ma svoju povahu a správa sa rozdielne v stresových situáciach, preto by prípadné vyrušenie pri prebúdzaní nemuselo vždy dopadnúť šťastne.  Paradoxne je práve toto obdobie, časom častých návštev skalných biotopov ľudí  „milovníkov“ jeleních zhodov, čo môže viesť k stresovým stretnutiam.

Medveď hnedý / Ursus arctos /

Predlžujúce sa dni spúšťajú aktivitu  u viacerých druhov, Kuvičok vrabčí  si teritoriálne stráži svoj „ piesoček“ a na oblohe je možné pozorovať zásnubné lety kráľa našej oblohy, Orla skalného.

Orol skalný / Aquila chrysaetos /
Kuvičok vrabčí / Glaucidium passerinum /

Topiaci sa sneh, napĺňa hučiace riavy horských potokov ľadovo chladnou vodou. Jar sa nezadržateľne blíži….. máme sa na čo tešiť.

Celkovo 1,301 zobrazení, z toho dnes 14 !

Zdieľať na

1 komentár k “Záver zimy v skalách”

Vložiť komentár