Zajac poľný

Zajac poľný (Lepus europaeus) .

Jeho prirodzeným biotopom sú otvorené krajiny, predovšetkým polia, lúky, okraje lesov,kde je vďaka svojmu hnedému sfarbeniu veľmi dobre maskovaný . V súčasnej dobe populácia zajaca poľného na väčšine územia SR a ČR výrazné klesá. Zajace preferujú suché podnebie. Škodí im takisto moderný spôsob poľnohospodárskeho hospodárenia spojené s užívaním pesticídov, rozorávaním medzí a pestovanie nových plodín, zvlášť repky a kukurice, ktoré niesu jedlé pre zajace. A keď sa človek pozrie na našu krajinu tak je to samá repka a kukurica ktorú dotuje EU na bio palivá a u nás ostáva len mrtvá krajina. Na SK sa zajac stáva raritným druhom :/ vidieť zajaca je fakt problém .

Foto: ľubomír Novák , Nikon Z6, Nikon AF-S 300mm F/4D , F/5.6, 1/1000s , ISO800

V rakúsku ešte zajace je vidieť bežne na poliach , tam aj sem tam nejakého zajaca odfotím. V ČR je tiež populácia v koncoch ale v okolí Olomouca sa dajú ešte pozorovať kedže sa tam ešte stále pestuje chmeľ , cukrová repa a iné plodiny ktoré sú pre zajace vhodné k životu . A o tom je hlavne môj blog .

Foto: ľubomír Novák , Nikon Z6, Nikon AF-S 300mm F/4D , F/5.6, 1/1250s , ISO800

Neviem či je to bežné pre zajacov ale tam si zajace vyhrabávajú také malé pelechy v pooranej pôde .Tým pádom sa tam dobre skrývajú a ten malý pelech ich chráni proti vetru a zime . V rakúsku som si nikdy nevšimol “zaľahnutého” zajaca . Honzo sa fotením zaľahnutých zajacov venuje už roky a fakt má veľmi peknú sériu fotiek . Nafotiť takto zaľahnutého zajaca nieje vôbec jednoduché 🙂 Mne sa podarilo nafotiť takto zajaca asi na 6 krát ale aj to iba dokumentačne a tak lepšie na 9 krát a to som mal skúseného sprievodcu 😀 . Musí byť aj vhodné počasie k foteniu, najlepšie dážd a vietor 🙂 a zoraná pôda . Zajac si myslí že ho človek nevidí keď je prikrčený v pelechu. Niekedy sa dá priblížiť k zajacovi na 2 metre ale aj na to treba mať systém . Väčšinou to zajac nevydrží a utečie 🙂 ale niektorí sú odvážny a nechajú sa nafotiť.

Pár fotiek od Honzu :

Foto: Honzo Novák ; Nikon D500 – Nikon AF-S 300mm F/4E PF

Foto: Honzo Novák ; Nikon D500 – Nikon AF-S 300mm F/4E PF

Foto: Honzo Novák ; Nikon D500 – Nikon AF-S 300mm F/4E PF

Foto: Honzo Novák ; Nikon D500 – Nikon AF-S 300mm F/4E PF

Aj keď stavy zajacov stále klesajú dúfam že ešte budem mať pár príležitosti na fotenie už dnes tak raritného druhu 😉 .

Druhá časť:

Celkovo 3,575 zobrazení, z toho dnes 4 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Zajac poľný”

Vložiť komentár