Nikon Z6 recenzia

Už keď Nikon ohlásil ,že pripravujú bezzrkadlovku , tak som vedel že hneď ju kúpim keď bude v predaji. Kedže som mal Sigmu 150-600mm Sport a ešte mám Tamron 70-200mm G2 tak stále som riešil na mojej zrkadlovke Nikon D750 problém s BF ( backfocus ) a FF ( Frontfocus) . Mal som aj USB dock k týmto objektívom ale poriadne nastavenie všetkých rozsahov a vzdialenosti trvalo strašne dlho aj to nebolo na 100% . A presne toto vyriešila ohlásená novinka kedže bezzrkadlovka ostrí priamo na senzore a nie cez zrkadlo na AF module 🙂

Nebudem tu vypisovať presnú špecifikáciu , na nikon stránke to je uvedené : https://www.nikon.sk/sk_SK/product/digital-cameras/mirrorless/enthusiast/z-6-camera-body#tech_specs ja by som skôr ktomu napísal svoje postrehy a skúsenosti .

Na FB alebo Instagrame mi chodia denne otázky typu :

” Je vhodná Z6 na fotenie wildlife? ”

” Ako fotí Z6 ? “

” Dá sa nafotiť nejaká letovka ? “

a veľa podobných otázok . Preto som sa rozhodol aj napísať túto mini recenziu aby som nemusel stále to isté odpisovať dookola. Asi 2 roky som fotil na zrkadlovku D750 a bol som spokojný až na vyššie napísane nedostatky. Nikon Z6 bezzrkadlovka vyriešila všetky nedostatky ktoré mne tam vadili. Prechod bol bez problémov a rýchlo som si na bezzrkadlovku zvykol .

Elektronický hľadáčik ( EVF ) :

Asi najlepšia vec celého systému je EVF ( elektronický hľadačik ) , nikon nešetril natom a spravil EVF s najvyšším rozlíšením na trhu s cca 3,68Mpx a po pozretí do hľadáčika vôbec nieje vidieť nejaký rozpixelovaný obraz a máte pocit že sa pozeráte do optického hľadáčika . V menu mám nastavené pod “d8” Aplikácia nastavení pre živý náhľad a tým pádom čo vidím v hľadáčiku tak mi to aj pri expozícii odfotí-uloží . Ak ešte máte zobrazený historogram v EVF tak už človek nemusí riešiť nejaké podexponované a preexponované miesta na fotke alebo fotiť typu – pokus,omyl . AF-bodmi je pokryté až 90% plochy hľadáčika . Takže máte “voľné ruky pri tvorbe” čo sa kompozície týka . Porovnanie hľadáčikov D5 a Z6 .. viď obrázok č.1

Obrázok č.1 porovnanie hľadáčikov D5 a Z6

Obraz :

Aj na výstupe dosť zapracovali a podanie detailu a farieb je vynikajúce . Rozdiel v šume je minimálne 1EV lepšie ako na D750 . Takže v dnešnom čase môže Z6-tke konkurovať len D5 . Pri fotení do ISO6400 je šum na Z6 na neroznanie od D5. Takže v použití so svetelným objektívom je to fakt super kombinácia na wildlife 🙂 Obraz spracuváva procesor EXPEED 6 ktorý zaručuje nádherne čisté súbory bez šumu, moiré a nesprávnych farieb.

Menu a ovládanie:

Ovládanie je intuitívne pre majiteľov Nikonov. Menu a usporiadanie položiek je identické ako na zrkadlovkách – takže netreba si na nič zvykať alebo sa učiť .

Displej :

Ďalšia vylepšenie oproti D750 je dotykový displej , to mi tiež veľmi vadilo . Ja veľa fotím cez živý náhľad – LV ( LiveView ) a tam to bola katastrofa keď som musel rýchle zmeniť ostriaci bod .. bolo to priam nemožné niečo akčné nafotiť , presne kôly tomu sa mi nedarilo nafotiť Chavkoša nočného loviť alebo pri nejakej činnosti .. Na Z6 živí náhľad funguje oveľa rýchlejšie AF bod sa dá zmeniť kliknutím na displej a najlepšia vychytávka je trackovanie. Stačí dvakrát kliknúť na displej na požadované miesto a ono aický drží vybraté miesto zaostrené a človek si môže ešte aj meniť kompozíciu . To je úplná paráda.

Batéria :

Pri Nikone Z6 použili novú batériu EN-EL15B ktoré idú nabíjať priamo v tele fotoaprarátu. Taktiež je možné použiť aj staršie modely EN-EL15A a aj EN-EL15 ktoré sa akurát nedajú priamo nabíjať vo fotoaparáte . Výdrž batérie je oveľa väčšia ako uvádza CIPA test. V pohode sa dá nafotiť cez 1000 fotiek na jedno nabitie batérie. Aj pri kontrolovaní fotiek .

Akčné fotenie :

Tak teraz prejdeme k fotení letoviek : Z6-tka fotí 12fps ( obrázkov za sekundu ) oproti D750 ktorá mala iba 6,5fps je to celkom iná liga a pri rýchlej karte XQD sa to nedá ani porovnať . Jedine že by človek zrovnával trabant s BMW 🙂 hehe Po aktualizácii firmware má Z6-tka už aj skupinu bodov tak nevidím vôbec problém prečo by to nemalo fotiť nejaké letovky. Na foto-expedícii v Poľsku som Z6-tku poriadne otestoval a bol som milo prekvapený že to fotí oveľa lepšie ako D750-tka , odpadu nieje vôbec veľa a ak sa AF chytí dobre ,tak celá séria je ostrá .. Ono na fotenie cez EVF si človek musí zvyknúť a aj treba mať trochu iný prístup . Veľa ľudí na internete rieši nejaký blackout , ja tam nič také nevidím – skôr by som povedal že pri fotení sérii obraz ako keby “mrzne” ale nieje to nič kôly čomu by sa nedal sledovať objekt pri fotení . Takže všetko je len o zvyku a zručnosti .

Prikladám pár fotiek z Poľska :

Foto: ľubomír Novák , Nikon Z6, Nikon AF-S 400mm F/2.8E FL , 1.4TC II , F/5.6, 1/1250s , ISO1600

Foto: ľubomír Novák , Nikon Z6, Nikon AF-S 400mm F/2.8E FL , F/4, 1/2000s , ISO1600

Bajonet :

Nové bezzrkadlovky majú aj nový bajonet “Z” väčší a tým pádom svetelnejší . Nikon vyriešil kompatibilitu s bajonetom “F” cez redukciu FTZ. Takže všetko funguje ako má. A kedže Nikon pomaly vyrába objektívy s novým bajonetom ale zatiať ani neplánuje vyrobiť teleobjektívy tak budem ešte dlho používať túto redukciu , ktorá neobmedzuje v ničom a netreba sa jej báť.

Záver :

Nikon Z6 je podľa mňa fakt vydarený model ktorého sa nemusí nikto obávať . Je to fakt paráda . Po mesiaci používania som sa už mojej starej D750 ani nedotkol a časom som ju aj predal . Kedže som nevidel využitie pre D750. Veľa ľudí vyčíta Z6-tke iba jeden slot na kartu ale ja v tom vôbec problém nevidím kedže je tam použitá XQD karta ktorá je spoľahlivá a super rýchla oproti SD karte .

Výhody:

-stabilizovaný IBIS senzor

-rýchlosť snímania FPS

-dotykový displej

-elektronický hľadáčik

-rýchla XQD karta

-priame nabíjanie cez USB-C konektor

Nevýhody:

-vysoká cena XQD karty

-vertikalný bateriový grip

Upravené: 6.4 pridaný obrázok porovnania hľadáčikov a popis k tomu .

Uverejnená recenzia na domovskej stránke prispievateľa

Celkovo 1,623 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

Vložiť komentár