Recenzia – Suntek HC900M

Dnes je na trhu veľmi veľa výrobcov, značiek a modelov fotopascí, v ktorých sa vyzná len málokto. Fotopasca je veľký pomocník pri mapovaní pohybu zvierat pre fotografa živej prírody. Keďže moja stará fotopasca po 7 rokoch skončila, rozhodol som sa pre novú. Dôležité parametre pri výbere boli len modul GSM pre odosielanie, MMS a cena. Nechcel som žiadnu predraženú hračku, ktorú mi niekto po pár dňoch ukradne. Nie som žiadny odborník v tejto oblasti, ale popíšem vám moje reálne skúsenosti s touto fotopascou Suntek HC900M, vo verzii 2G .

Produktové fotky:

Krátky popis funkcií:

MMS, SMTP, Email, možnosť odosielania krátkeho videa (4G fotopasca), 120 stupňov uhol záberu, režim fotka, video, fotka a video, časozber, viditeľnosť v noci 20 metrov, napájanie 8x AA tužkové batérie alebo solárny panel, alebo 9-12 V externý zdroj, podporuje SD kartu do 64 GB, 0.8 sekundy reakčný čas, vodotesnosť IP65,  44ks IR LED diód 940 NM, možnosť ovládania cez SMS…

Suntek HC900M

Aj keď sa jedná o “lacnú” fotopascu tak parametrami sa rovná 3-4xkrát drahším modelom. Toto ma zaujalo hneď ako prvé a hovoril som si, že papier znesie veľa. No už keď mi dorazila domov, po rozbalení spracovanie vyzeralo na veľmi dobrej technickej úrovni. Hneď som založil batérie, SD kartu a SIM kartu od Tescomobile. Stiahol som program na nastavenie MMS, nastavil telefónne číslo na ktoré mi mali chodiť MMS a hneď som ju zaniesol do lesa na jedno kalisko. Jedná sa o kalisko medzi dvoma potokmi, kde nechodí pomaly nikto. Zapol som ju a vyskúšal prejsť popri kalisku. Do 2 minút mi prišla MMS-ka na mobil v dosť vysokej kvalite, čo ma dosť prekvapilo, keďže som už videl MMS-ky zo staršieho modelu alebo od iných výrobcov.

nočná fotka – hmlistá noc
nočná fotka – hmlistá noc

Chcel som vymazať tieto skúšobné fotky a videá a dal som sformátovať SD kartu vo fotopasci. CHYBA !!! Lebo ono aj vymazalo parameter s telefónnym číslom a moje nastavenia. Škoda, akurát v ten večer tam bol pekný jeleň. Táto fotopasca sa dá ovládať aj SMS-kami. Večer som poslal *520* a pekne sa mi vrátila odpoveď zo statusom. Po odoslaní *500* by mi mala prísť aktuálna fotka, ale neprišla. Tak som kontaktoval predajcu Petra Kadleca a on mi povedal, že niečo sa stalo s parametrom. Mne to hneď napadlo, keďže som dal sformátovať SD kartu. Tak na ďalší deň som zobral notebook do lesa, nakopíroval tam parameter, odskúšal a odvtedy všetko funguje ako má ..

Výdrž batérii je fakt pozoruhodná, vyše mesiaca je fotopasca v prevádzke a stav batérii je 100%. U nás je veľký tlak poľovníkov na odstrel zveri, a tá vychádza len za tmy a počas celého mesiaca sa tam zastavili len jeleničky na pár sekúnd, inak už nič neprešlo za vidna. Nočné fotky a videá sú veľmi kvalitné, nižšie sú obrázky v plnej veľkosti tak môžete posúdiť sami. Prikladám aj zostrih videa z celého mesiaca – život pri kalisku.

Zhodnotenie:

Podľa mňa sa jedná o veľmi vydarenú fotopascu v pomere cena / výkon, ktorá určite uspokojí aj náročných užívateľov. Zatiaľ som nenašiel žiadne negatíva a sám si kúpim pár kúskov. Ak máte nejaké otázky, kľudne sa pýtajte v komentároch ..

Edit 20.12.20 :

Fotopasca na batérie AA – Varta longlife vydržala od 27.10. až do 12.12 a pritom spravila 27 fotiek a 27 – 30sekundových videí. Zapnutá bola v režime MMS tak všetky fotky aj odoslala do mobilnej siete 😉

Edit 09.01.21:

Skúšal som výdrž batérií na dosť frekventovanom mieste a fotopasca na batérie AA – Varta longlife vydržala od 24.12 – 8.1. a spravila 123 fotiek a 123 – 60sekundových videí .. Pritom musela taktiež odoslať 123 mailov … Myslím si že sú to prekvapivé výsledky… Teplota sa pohybovala v rozmedzí -3 až 8 stupňov , dá sa predpokladať že v lete bude výdrž lepšia a zime horšia 🙂


Návod na nastavenie fotopasce :


Fotopascu do recenzie poskytla firma www.fotopascesuntek.sk

Celkovo 31,650 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

Vložiť komentár