Ako nastaviť Suntek fotopascu

Začali sa mi hromadiť otázky ohľadom nastavenie Suntek fotopascí, tak napíšem taký krátky manuál s pár obrázkami. Dôležité je vedieť akú SIM kartu máte a s akým programom. Celé to rozdelím na 2 časti :

  • nastavenie odosielania MMS
  • nastavenie odosielania e-mailu cez SMTP

Ja používam dobíjacie SIM karty od TescoMobile. Na ktorých mám aktivovaný balíček Internet 500Mb za 3€ mesačne. Až časom som prišiel na to že MMS je spoplatnená a dáta nie sú potrebné. Takže pekne mi to posielalo MMS-ky kým som mal kredit na karte a dáta ostali všetky tam nevyužité. Z dát berie len vtedy ak si zvolíte SMTP. Ak máte nastavené MMS + Email tak aj ten email posiela cez MMS bránu operátora. Tak preto odporúčam nastaviť fotopascu na nastavenie odosielania e-mailu cez SMTP pri takom programe keď máte voľné len dáta a nie voľné MMS-ky. Program MMSconfig nájdete na priloženom CD pri fotopasci alebo si program stiahnite TU!!!

Všeobecné nastavenie

MMSconfig obr.1

V menu sa nastavujú základné nastavenie ako rozlíšenie , počet snímkov, názov fotopasce, mód fotopasce , dátum a čas . Pozor: ak si nastavíte Password ON tak treba aj zadať heslo namiesto tých hviezdičiek. Ak na to zabudnete tak prednastavené heslo je 0000 . Ak si zvolíte mód na Video tak fotopasca nebude odosielať MMS-ky ani e-maily , jedine ak by bola tá fotopasca 4G .. 2G a 3G fotopasce takúto možnosť nemajú a odosielajú MMS-ky a e-maily len v móde Camera a Camera & Video.

Nastavenie odosielania MMS

Ak máte SIM kartu s voľnými MMS-kami alebo nejaký rozumný paušál tak je to super voľba. Pri TescoMobile dobíjacej karte je spoplatnená MMS-ka za 0.24€ čo je dosť veľa keď sa Vám bude okolo fotopasce stále niečo motať. Tam neodporúčam toto nastavenie.

MMSconfig obr.2

V časti Mms Setting:

  • vyberieme možnosť v MMS ON/OFF na ON
  • vyberieme možnosť v MMS MODE na Auto
  • vyberieme možnosť v Country – Slovakia
  • vyberieme možnosť v Operátor podľa Vášho operátora

Gprs Setting sa nastaví automaticky podľa zvoleného operátora.

Phone Setting si nastavíme telefónne číslo na ktoré sa majú odosielať MMS-ky , môžete si nastaviť až 4 telefónne čísla ..

Email Setting si nastavíte emailovú adresu , tento e-mail je posielaný cez MMS bránu takže email je spoplatnený v cene MMS !!!

Ak máte všetko nastavené , tak stačí kliknúť na Save a uložiť niekde na disk .. Potom už len prekopírujete na SD kartu tento Parameter.dat a vložte SD kartu do fotopasce. Po zapnutí fotopasce v Menu musí byť vidieť v nastaveniach MMS vaše telefónne číslo , poprípade e-mail.

Nastavenie odosielania e-mailu cez SMTP

Ak máte SIM kartu s voľnými dátami alebo nejaký rozumný paušál tak určite odporúčam túto možnosť . Pri tomto nastavení sa využívajú len data.

MMSconfig obr.3

Ak v Smtp Setting chceme dať ON tak najprv musia byť vypnuté MMS-ky ! Ak to máme tak pokračujeme :

  • vyberieme možnosť v SMTP ON/OFF na ON
  • vyberieme možnosť v SMTP MODE na Manual
  • vyberieme možnosť v Country na Other
  • vyberieme možnosť v Operator na Other

Keďže zatiaľ tento mini program neobsahuje databázu nastavenia APN pre Slovensko tak preto tam volíme možnosť Other a Gprs Setting si nastavíme manuálne ..

  • APN pre O2/TescoMobile zadáme : o2internet
  • APN pre Orange/Telekom/4-ka zadáme: internet
  • Account ostáva nevyplnené
  • Password ostáva nevyplnené

V Server Setting nastavíme SMTP server . Tu môže byť menší problém , lebo veľa serverov zamietajú požiadavky na odosielanie mailu z fotopasce. Ale cez Gmail sa to dá , len treba v nastaveniach Gmail konta povoliť prístup k takému odosielaniu. Preto som vytvoril konto fotopasca.wildlifeblog@gmail.com a tam povolil prístup fotopasce k odosielaniu e-mailu.

Edit: 5.2.2020 … Poslal som viacerým heslo ale google začal blokovať prístupy. Tak si musíte nastaviť svoje google kontá sami 🙂 , takže už neplatí “Ak by niekto potreboval tak mu pošlem heslo do správy” 🙂

  • vyberieme možnosť v Type na Gmail
  • Server a Port to vyplní automaticky
  • zadáme v políčku Email adresu cez ktoré konto sa majú odosielať emaily
  • zadáme v políčku Password heslo k emailovému kontu

V Email Setting si nastavíte emailovú adresu na ktorú sa majú posielať fotky.

Ak máte všetko nastavené , tak stačí kliknúť na Save a uložiť niekde na disk .. Potom už len prekopírujete na SD kartu tento Parameter.dat a vložte SD kartu do fotopasce. Po zapnutí fotopasce v Menu musí byť vidieť v nastaveniach SMTP vaša emailová adresa.


Tak ak máte všetko nastavené správne musí to fungovať na 100%. Ak budete mať nejaký problém a MMS-ky alebo Emaily nedude fotopasca odosielať stačí napísať do fóra kde Vám určite poradíme čo ďalej…..


Riešenie problémov:

Ak fotopasca neodosiela MMS-ky alebo E-maily aj napriek tomu že je viditeľné telefónne číslo alebo email v menu , treba vyskúšať “zavolať ” na číslo fotopasce , musí normálne zvoniť .. Ak nezvoní tak problém je niekde inde ako v nastaveniach . Môže sa jednať o poškodený GSM modul , alebo poškodený pin v slote SIM karty, poškodená anténa alebo iný technický problém .. Dôležitá poznámka: na SIM-karte musí byť vypnutá ochrana PIN kódom . Ak sa “nedovoláte” na fotopascu tak sa už neoplatí ďalej skúšať meniť nastavenia MMS alebo SMTP. Treba najprv vyriešiť tento problém prečo to nefuguje 🙂 Ak funguje prezvonenie fotopasce tak potom ďalšia možnosť kontroly funkčnosti GSM modulu je odoslať SMS-ku na fotopascu : Ak odošlete *520* tak fotopasca Vám musí odpovedať SMS-kou približne do 1 minúty . Ak aj to funguje tak potom treba hľadať problém v nastaveniach MMS alebo SMTP.

Odkaz na fórum 😉


Video návod:


PDF manuály od fotopascí …

Manuál Suntek HC900M

Manuál Suntek HC810M / HC810G

Manuál Suntek HC700M / HC700G

Manuál Suntek HC300M

Manuál Suntek HC900A

Manuál Suntek HC810A

Manuál Suntek HC810LTE

Manuál Suntek WIFI810

Manuál Suntek HC550M / HC550G

Manuál Suntek HC801A


Celkovo 41,973 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

41 komentárov k “Ako nastaviť Suntek fotopascu”

  1. Zdravím,mám Suntek HC 801 M/G ,
    všetko funguje až na trochu slabší príjem signálu (ten som čiastočne vyriešil ext.anténou) ale robí mi to opozdené foto..resp.ai až objekt prejde mimo dohľad kamery tak to pošle “prázdnu” fotku. Viete čo je asi zle nastavené?

  2. Mám fotopascu Suntek HC-350G (2G GSM) vo všeobecnom nastavení si nastavím základne údaje ako operátor,tel.číslo… keď kliknem na kolónku uložiť, uložia sa mi údaje do súborov v počítači , ktoré následne prenesiem na SD kartu. Ale keď prejdem do menu vo fotopasci, kolónky (číslo,operátor,e-mail…) ostávajú nevyplnené ako keby sa údaje nepreniesli do fotopasce. Viete mi s tým niekto poradiť. Ďakujem

    • Cavees .. Daj formatovat SD-kartu vo fotopasci , potom kartu vyber daj do PC.. V programe nastav si co potrebujes a daj Save a uloz ten subor niekde na plochu .. Nesmies menit nazov toho suboru .. Stale to musi byt Parameter.dat inak to nebude fungovat ..Vela ludi si ho premenuje a tam by som videl problem .. Potom ho nakopiruj na SD.kartu a pozri v menu ci su tam tie nastavenia 🙂

  3. Ahoj ..no snazil som sa..Suntek HC 810.. vlozil som tescomobile sim..aktivoval 500 MB za tri ecka na mesiac..vlozil 2gb sd kartu.. vytvoril si konto na gmaili ..vsetko islo paradne lakho..aj tie nastavenia..parametre som ulozil na sd kartu.. sim prezvonit ide.. vo fotopascii ukazuje spravne mailove adresy… ale chodim pred kamerkou ako blazon a cakam ci mi posle foto na mail a nic…skusam opakovane…

    • Zdravím .. Nie do e-mailu sa odosiela len náhľadová kvalita o veľkosti okolo 0,2Mb v rozmere 1280x760px priblizne aby clovek mal prehlad ci mu tam nieco chodi pred fotopascou , ale fotka ulozena na fotopasci ma okolo 3-4Mb o velkosti aku nastavite ked 20Mpx tak rozmer fotky bude 6048x3300px priblizne 🙂

  4. Zdravím. Možno ste sa s mojim problémom, ktorý sa budem snažiť zrozumiteľľne opísať stretli, alebo aj riešili a niekomu odpovedali, avšak ja som to nenašiel. Ak je tomu tak, vopred sa ospravedlňujem.

    Mám nasledovný problém s mojou fotopascou Suntek HC801M-G-LTE:

    1. podľa mňa správne nastavím a skopírujem súbor Parameter.dat na SD kartu, ktorú mám vopred sformátovanú priamo vo fotopasci.

    2. všetko čo má posielať posiela správne na MMS aj Gmail (samozrejme len na jedno cieľové miesto naraz)

    3. všetky priložené súbory aj hlavičky mailov sú s jedným a tým samým dátumom a časom, napr. 25.5.2021 o 9:48:50 aj keď je už dávno 26.5.2021 o 15:00:00, čiže stále rovnaké (síce prichádzajú v zvláštnom poradí ale aspoň prichádzajú, avšak s neaktuálnym dátumom a časom a to je dosť zlé).

    4. všimol som si, že po vypnutí a zapnutí fotopasce pri vloženej SD karte so mojím súborom Parameter.dat mám na display pasce stále ten istý dátum a čas, ako bol v čase Save-nutia tohto súboru. Ako keby sa stále opakovane dátum a čas Load-oval pri každom štarte z toho konfiguračného súboru z SD karty.

    5. konfiguračný súbor mám permanentne uložený na vloženej SD karte, je to tak správne? Keď ho z SD karty vymažem, dátuma a čas začne byť skutočne aj po vypnutí a zapnutí reálny, ale pochopitešne nemám nastavené parametre z konfiguračného súboru, ktorý na SD karte teraz nie je a teda tel. číslo, email, ostatné konfiguračné parametre chýbajú.

    6. kopíruje si automaticky štandardne fotopasca tento súbor Parameter.dat do internej pamäte, či?

    Ďakujem, že sa mi pokúsite pomôcť a vyriešime problém. S pozdravom Ľuboš K.

  5. Chcem sa spýtať požiadať o pomoc..
    Mám dve fotopasce HC900M nastavené podľa tohoto návodu a fungujú bez problémov. Teraz si známi kúpil z Číny túto fotopascu ale už s novším softvérom M26 HC900_20210629 obsahovo podobné ale vizuálne prostredie menu fotopasce je úplne iné, priložené CD program sa zdá rovnaký.
    Problém je že fotopasca neposiela fotky (na email, MMS som neskúšal) , na odoslanú sms 500 alebo 520 reaguje pekne, pošle parametre na mobil alebo príde sms že bol odoslaný email ale fotku nepošle ! Zavolať na fotopascu sa dá zvoní..
    Je nejaké iné nastavenie, parametre pri tomto novšom softveri ?
    Email používam rovnaký ako pri mojich kamerách tak už neviem kde by mohol byť ešte problém..

  6. dobrý deň … kúpila som suntek HC 801m/g … nastavila som všetko podľa návodu odtiaľto sim karta má vypnutý PIN a zvoní … gmail má povolené posielanie správ … pasca fotí ale email nepríde … plus ako sa dá vypnúť LED svetlo pri zosnímaní predmetu

  7. Zdravim
    Mám problém s foto pascou hc900m
    Foto pasca posiela fotky sama od seba aj bez pohybu v intervaloch aký nastavím napr: pošle 10 fotiek v intervaloch 1minuty potom si dá pauzu 10 minút a zase posiela fotky v intervaloch 1 minúty a po niekoľkých fotkách si dá pauzu na 1 hodinu a zase posiela

    Čo to môže byť ?

  8. Dobry den. Mam novu fotopascu HC-810M.
    Nastavil som vsetko podla navodu.
    Ked na pascu volam zvoni, no ked odoslem prikazovy sms kod neodpoveda.
    Na kod 520 odpovedala iba raz a viac uz nie.
    Viete mi poradit?
    Dakujem

  9. Dobrý deň chcem Vás poprosiť? Stiahol som si parametre dat na fotopascu Suntek 900 4g stránka Suntek.Neviem čo robím zle chcem nastaviť na posielanie MMS.Zadám MMS ON,MMS Mode Auto.Do Country sa mi nedá napísať Slovakia . Operátor Orange taktiež sa nedá nič napísať!Phone 1 sa dá napísať tel.cislo.Aj email sa dá napísať ale to nechcem zasielať chcem len na MMS.Skusal som aj cez všeobecné nastavenie menu.Vsetko som vyplnil a uložil a potom MMS a nedá sa vložiť operátor Orange a country Slovakia.Budem vám veľmi vďační za poradenie.

  10. Dobrý deň, nastavila som všetko v suntek 810m. Gmail je viditeľný v pasci, ale nemôžem sa dovolať a tým pádom mi ani neodosiela emaily. Ešte otázka nerozumiem tomu nastaveniu emailu. Vopred ďakujem.

  11. Zdravím. Prosím Vás viete mi poradiť… mám suntek hc900m . Problém je ze mam slabý signál. Max jednu paličku s 3 . Niekedy vypadne aj ta. Fotopascu zapnem doma. V meste a nemá signál. Nie to ešte v lese. Viete kí poradiť nejakú silnejšiu anténu na 2g fotopascu ?. Skúšal som už aj sim kartu vymeniť. Kamarát má rovnakú aj operátora a keď ich dám vedľa seba on ma plný signál a ja jednu paličku.. ktorá sa raz ukáže za 15 minút keď pozrem na fotopascu zase je bez signálu. Ďakujem za odp.

Vložiť komentár