Fotoreport – Krutohlav hnedý (Jynx torquilla)

Krutohlav hnedý, lat. Jynx torquilla je druh z čeľade ďatľovité. Je rozšírený v širokom pásme po celej Palearktíde.Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov krutohlav hnedý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je klesajúci, už od polovice 19. storočia poklesli počty a zmenšilo sa územie, ktoré obýval. Dôvody boli rôzne, dažde v hniezdnej dobe zapríčinené klimatickými zmenami, zvyšovanie efektívnosti v poľnohospodárstve, strata starých sadov a extenzívne využívaných lúk, zamieňanie tvrdých drevín ihličnanmi a nadmerné používanie pesticídov a herbicídov. V rokoch 1980 – 2013 bol u európskej populácii zaznamenaný mierny pokles, v kratšej perspektíve, v rokoch 2000 – 2012, populácia vzrástla.

Krutohlav hnedý (Jynx torquilla)

Opis:

Je to vták o niečo väčší ako vrabec domový, sfarbený je podobne ako kôra stromov. Dosahuje dĺžku tela 16[5] – 17 cm, rozpätie krídel 25-27 cm a maximálnu hmotnosť 39,5 g. Má slabý zobák, o chvost sa pri pohybe po stromoch neopiera. Noha má dva prsty smerujúce dopredu a dva smerujúce dozadu, napriek tomu sa nezavesuje na kolmé stromy. Obidve pohlavia a mláďatá sa navzájom nelíšia. Má jemno vzorkované sivo hnedé zafarbenie s množstvom škvŕn a čiarok, na chrbte a chvoste sivá, na hlave má hnedý pás cez oko a na temene.

Krutohlav hnedý (Jynx torquilla)

Hlas:

Vydáva osem až dvanásťčlenný rad ťahavých stúpavých výkrikov „gee gee gee gee“ alebo “gä-gä-gä-gä” či “wääd-wääd-wääd-wääd” pripomínajúcich sokola myšiara.

Krutohlav hnedý (Jynx torquilla)

Biotop:

Krutohlav hniezdi v starých riedkych listnatých lesoch v otvorenej krajine so skupinami stromov, v sadoch a parkoch s dostatočným množstvom mravcov. Ihličnatým lesom sa vyhýba.

Krutohlav hnedý (Jynx torquilla)

Hniezdenie:

Krutohlav hnedý hniezdi v máji až júni raz ročne v dutinách, ktoré si na rozdiel od ostatných ďatľov sám netesá. Samica znáša 7 až 10 vajec, na ktorých sedia obaja rodičia 13 až 14 dní a mláďatá kŕmia tiež obaja rodičia ďalších 18 – 19 dní.

Potrava:

Živí sa mravcami a ich larvami.

Ochrana:

Užitočný druh, ktorý si zaslúži úplnú ochranu a podporu i vyvesovaním hniezdnych búdok. Krutohlav hnedý je zákonom chránený, spoločenská hodnota je 663,87 (Vyhláška MŽP č. 579/2008 Z.z.).

Krutohlav hnedý (Jynx torquilla)

Fotky sú fotené na váhu pri Trenčíne. Použitá technika je Canon 6dmarkII + Canon 100-400mm f4,5 – 5,6 L IS USM, Maskovanie fotostan – Ameristep Care Taker Ground Blind.

Celkovo 2,372 zobrazení, z toho dnes 10 !

Zdieľať na

3 komentáre k “Fotoreport – Krutohlav hnedý (Jynx torquilla)”

Vložiť komentár