Fotoreport – Sýc rousný

Sýc rousný (Aegolius funereus)  – jeho volání zaslechneme v přírodě nejčastěji. Svými hlasovými projevy sameček označuje svoje hnízdní teritorium. Zvláště z jara, obvykle koncem února vytrvale volá nejen v noci, ale občas i ve dne.

Sýc rousný (Aegolius funereus) 

Sýc rousný je středně malá sova s opeřenýma nohama, kontrastně zbarveným závojem a černě lemovanýma žlutýma očima, nesoucí na hřbetě bílé skvrnění.

Sýc rousný (Aegolius funereus) 

V toku vydává samec řadu mono tóně znějících slabik o stejné hlasitosti. Hlas se v tichu noci nese do daleka. Hnízdní páry nevytváří trvale a každý rok se vytvářejí znovu. Samec však zůstává po celý rok ve svém hnízdním okrsku.

Sýc rousný (Aegolius funereus) 

Často zaletuje do zvolené hnízdní dutiny, kam nosí potravu. Samice ho posléze do dutiny následuje. Na vejcích sedí pouze samice, zatímco samec jí zásobuje potravou, kterou tvoří převážně drobní savci. V době jejich nízkých stavů loví sýc hlavně ptáky a to dokonce větší než je on sám. Loví pouze v noci.

Sýc rousný (Aegolius funereus) 

Sýc rousný vyhledává k hnízdění vysokokmenné jehličnaté i listnaté, zejména bukové lesy vyšších poloh. Hnízdí, ale i v souvislých lesích nižších poloh. Hnízdí obvykle v dutinách po datlu černém, ochotně ale obsazuje i hnízdní budky. Hnízdí od půlky března do konce května.

Sýc rousný (Aegolius funereus) 

Sýc patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie silně ohrožení.

Sýc rousný (Aegolius funereus) 

Použitá technika:

  • Canon EOS 60D
  • Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
  • Sigma C 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM

Pôvodný blog na stránke prispievateľa www.josefcink.com

Celkovo 176 zobrazení, z toho dnes 1 !

Zdieľať na

4 komentáre k “Fotoreport – Sýc rousný”

Vložiť komentár