Maskování v přírodě

Možnosti a užití maskování

Na úvodnim obrázku je poncho ( vyrobeno z maskovací sítě abych měl delší “rukávy” ), rukavice a kukla Sneaky od DeerHunters

Cílem maskování je co nejvíce splynout s okolním prostředím.
Stát se neviditelným pro fotografované zvířata, což vám umožní jejich nerušené pozorování a ve většině případů vám dá jedinou možnost jak se k nim co nejblíže přiblížit. Každé zvíře reaguje na maskování jinak. Zatímco dostat se k savcům vyžaduje zpravidla precizní maskování ( ve většině případů i nutnost zamaskovat lidský pach, protože savci mají poměrně dobře vyvinutý čuch, který jim pomůže rozpoznat blížící se nebezpečí ) ptáci nejvíce reagují pouze na pohyb.

Vesměs by se dalo maskování dle jejich způsobu použití rozdělit na mobilní a stacionární. 
Do mobilních bych zařadil oblečení s maskovacím vzorem a maskovací převleky. Ty nejvíce využijete při volném pohybu přírodou, kdy chcete být co nejméně nápadný a dopomůžou vám se nepozorovaně přiblížit ke zvěři. Samozřejmě nejsou pro zvířata neviditelné, ale díky maskovacímu vzoru a možnosti rozbít siluetu lidské postavy, jsou dost efektivní. Důležité je využít jejich přednosti a při jejich použití přemýšlet. Pokud zvíře kouká vaším směrem využít schopnosti převleku splynout s okolím a nehýbat se. Jakýkoliv pohyb, přestože vás zvíře nebude schopné přesně identifikovat, ho vystraší a nejspíše uteče. Jejich předností je flexibilita a možnost měnit pozice v terénu s možností být nepozorován. Neizolují pachy takže je potřeba pozorovat směr větru. Jak jsem již psal, savci mají perfektní čich. A i když vás neuvidí, váš pach je minimálně spozorní a nedovolí vám se k nim dostat nepozorovaně blíž.

Ghillie kamufláž / Sneaky 3d kamufláž

Kromě oblečení s maskovacím vzorem ( které není tak efektivní ) se dají pořídit maskovací převleky které obléknete přes vaše oblečení. Na výběr máte ze dvou možností co se provedení týče. Ghillie nebo 3d maskovací oblek.

Ghillie nabízí skvělé maskování, které vám dovolí neviditelně splynout s vegetací. Používají ho i snipeři a je opravdu hodně efektivní. Pro jeho váhu a nepraktičnost při nošení ho osobně nepoužívám. Jeho třásně mají tendenci se zaseknout za každou větývku, je v něm opravdu horko a pokud vás potká déšť tak ho budete hodně nenávidět.

Jako nejlepší volbou se mi jeví 3D Maskovací set SNEAKY.
Je to jemná průhledná látka pošitá druhou neprůhlednou vrstvou která tvoří efekt listů. Tím dostává oblek 3d rozměr který celkem obstojně narušuje siluetu. Látka je lehká a prodyšná díky čemuž se dá obstojně nosit i v létě.. Protože je z umělých vláken rychle schne a příliš se nezašpiní. Oblek se dá pořídit ve dvou variantách: suit ( bunda+kalhoty) a jako poncho. ( na úvodním obrázku mám na sobě poncho spolu s kuklou a rukavicemi ) Obě varianty mají svoje výhody a nevýhody. Oblek je méně úspěšný v “rozbití” lidské siluety, ale je praktičtější při pohybu v náročnějším prostředí. Poncho naopak bude maskovat nejlépe a jde ho víceúčelově využít. Třeba jako přehoz když budete ležet na zemi. Můžete ho zavěsit za větve a vytvořit si tak zástěnu, případně ho i použít na domaskování fotostanu. Na druhou stranu vás může potrápit v křovinách, kde se vám bude zasekávat o větve, trní apod. Já vlastním jak poncho tak oblek. Díky opravdu malé velikosti a hmotnosti převleku je beru oba vždy sebou a výběr nechávám na situaci. K obleku lze dokoupit, a to doporučuji, kuklu a rukavice pro perfektní maskování. 

Pro focení divokých zvířat si určitě jen s maskovacím převlekem nevystačíte.
Dost často budete na zvíře čekat delší dobu a je třeba vydržet nehnutě na jednom místě bez sebemenšího pohybu, který zvíře může vystrašit. Pro tyto účely se nejlépe hodí fotostan, nebo přírodní fotokryt. Přírodní fotokryt vám vždy poslouží nejlépe. Bude na místě dlouhou dobu a zvířata si na něj zvyknou a budou ho brát jako součást prostředí. Pokud máte možnost fotokryt vybudovat, tak je to nejlepší řešení kam se ukrýt. Ne všude ale můžete fotokryt umístit a také se potřebujete domluvit s majitelem pozemku ( pokud nevlastníte les, nebo louku kde budete chtít fotit ). Pro ty, ale nejen ty, kteří tuto možnost nemají nebo ji vyžít nechtějí, existuje spoustu alternativních možností jak se v přírodě maskovat. Jednou z nich je fotostan.

Fotostan Butteo Mark II

Fotostan je velmi praktická záležitost.
Už z názvu vyplývá, že jde o stan primárně přizpůsoben focení. Pokud budete vybírat stan, doporučuji vybírat opravdu pro focení. Na trhu je spoustu stanů pro lovecké účely, které vypadají hodně podobně, ale jejich funkce jsou pro fotografa limitující. Ono nakonec i fotostan si nejspíše upravíte později pro své potřeby ( zvětšíte průhledové okénko, vytvoříte extra otvor pro vysunutí objektivu v jiné výšce apod. Stany jsou vyráběny většinou v unifikovaných rozměrech a nabízejí dost podobné parametry. Otvor ve výšce 25cm / 70 cm / 90cm vám nemusí vyhovovat pro každou příležitost. Přestože z 90% budete fotit právě z této pozice, budete kvůli výšce porostu a vašemu kreativnímu vnímání, chtít větší svobodu pro uzpůsobení pozice odkud fotografie pořizujete.

Já osobně dávám přednost stanům pružinovým. Jsou lehké a rychle se rozkládají i skládají. Po složení se dobře připevní na batoh, nebo ho můžete přenášet v ruce apod. Na našem trhu z běžně dostupných stanů mi připadá nejlepší volba Buteo nebo Tragopan. Cenově srovnatelné jako i kvalitou zpracování.

Focení ze stanu je celkem nenáročné. Určitě budete potřebovat skládací židličku a pak jste schopni strávit uvnitř i několik hodin. Pro focení ptáků se domaskováním většinou netrápím ( výjimku tvoří dravci ale i volavky apod.). Na stan většinou nijak nereagují a není potřeba ho extra domaskovat sítěma či vegetací z okolí. U savců, kteří lépe znají svoje prostředí a někteří si ho i brání je lepší i fotostan zamaskovat okolním porostem. Je vždy lepší aby ani fotostan nijak znatelně nezasahoval do vzhledu původního prostředí. Jinak na něj zvířata budou reagovat. Ne že by před ním hned utíkala, ale jejich pozornost si získá. To může mít za následek že se nepřiblíží na malou vzdálenost a budou dost nervózní.  Nebo naopak, což se mi taky stalo, se půjdou blíž přesvědčit co to je. Což po zjištění situace končí

teleskopické tyčky | maskovací síť DeerHunter | další maskovací sítě

Ne že by to byla nenažranost, nebo neutuchající touha zkoušet něco nového, ale jen s fotostanem si asi nejspíš vystačíte. Ačkoliv fotostan bude určitě primárním a nejvíc optimálním řešením, vždy se najdou situace kdy lze najít praktičtější způsob jak se maskovat. Bude to dané možnostmi dané lokality, kde i fotostan bude zbytečně velký a nápadný. Nebo budete chtít mít při sobě něco menšího a lehčího. Něco co vám nabídne podobnou efektivitu maskování, přesto nezabere tolik místa.Kromě fotostanu se mi osvědčily další způsoby. Jedním z nich je jednoduchá zástěna. Je flexibilní rychlá a ani při její instalaci nemusíte vzbudit tolik pozornosti. Hodí se do míst s nižším porostem, nebo naopak ji můžete umístit do prostoru mezi keře či vysokou trávu.

Ukázka stavby zástěny ( TimeLapse )

Zástěna je tvořena maskovací sítí (těch mám několik v barvách a variací na různé biotopy a roční období) kterou můžete zavěsit za větve apod. Já pro jistotu sebou nosím i rybářské teleskopické tyčky na které můžu síť zavěsit. Ne vždy najdete vhodné větve v místě odkud chcete fotit a tyto tyčky je dobrý mít vždy po ruce. Je to levné a skladné řešení. Jedna tyčka váží kolem 200g a dělají se v několika rozměrech. Tyčky jsou teleskopické, takže se jednoduše jejich požadovaná výška upraví a pro přepravu složí. K přichycení sítě poslouží i obyčejné kolíčky. Pro případ těžší sítě a pro  jistotu že omylem síť v ten nejnevhodnější moment strhnete, bych si pořídil svorky

Tyčky se dají využít i na spoustu jiných věcí. Perfektně poslouží jako držák blesku, držák odsedací větvičky při focení ptáků apod.
 

Použití tyček pro uchycení blesku či větve. 

Další mojí alternativou je takový mini fotostan pro focení pouze od země. Jde o jednoduchou stanovou konstrukci přes kterou hodím maskovací síť. Velikostí i vahou je obdobná jako zastěna, konstrukce je stabilnější a odolává lépe větru a dovolí mi být maskován i ze shora. Pokud sebou vezmu Ghillie síť, kterou přes konstrukci přehodím, tak si vytvořím perfektní  kupku sena ve které se můžu skrýt.

Konstrukce je lehká a levná. Potřebujete k tomu jen náhradní pruty ke stanu, karabinky a provázek který udrží konstrukci v požadovaném tvaru. Zkoušel jsem dříve pruty přidržet kolíkama, ale je to pracnější a zdlouhavější. Navíc na příliš tvrdém podkladu, nebo naopak příliš měkkém jsou kolíky nepoužitelné.  Provázek pevně drží tvar konstrukce na jakémkoliv podkladu.

Stanové tyčky | maskovací síť DeerHunters

Konstrukce dobře drží síť nade mnou a dovoluje mi volný pohyb v krytu. Samozřejmě pohyb dost omezený, ale i tak jsem schopen docela dlouho v takovém malém a hodně nenápadném krytu vydržet. Ve spojení se sítí od DeerHunters navíc získáte skvělý výhled kolem sebe a šance že vás zvěř zpozoruje je minimální. Koneckonců jeho účinnost můžete vidět na videu, stejně jako jeho “obtížnost” s jakou ho lze v terénu postavit. 

Tip: Při použití průsvitné sítě jako třeba od DeerHunters, mějte na paměti že světlo nesmí být ve vašich zádech. Tím se stává síť průhlednou a neposkytuje skoro žádné maskování. 

Ukázka stavby mini fotostanu ( TimeLapse )

No tak to bysme asi měli zhruba všechno. Základem by mělo být vždy využít porost v dané lokalitě ve svůj prospěch. Využijte co nejvíce přírodních zdrojů a fotostan či zástěnu se snažte co nejvíce začlenit do originálního prostředí. V každé lokalitě určitě přijdete na jiné způsoby a techniky jak na to. Nebojte se být kreativní a zkoušet nové věci. Určitě neexistuje jeden univerzální recept na vše, a určitě si nevystačíte s jedinou technikou, nebo jedním typem fotostanu. Maskování jen jedna z mnoha věcí, které budete muset zvládnout na vaší cestě za skvělými wildlife fotografiemi.


www.DavidDrbal.com

Celkovo 4,484 zobrazení, z toho dnes 4 !

Zdieľať na

3 komentáre k “Maskování v přírodě”

Vložiť komentár