Ledňáček říční (Alcedo atthis)

Fotoreport – Ledňáček říční

Ledňáček říční (Alcedo atthis) – odfotit ledňáčka není rozhodně nic snadného. Ledňáčka jsem navštěvoval na jednom brdském potůčku, kam jsem ho zprvu chodil jen pozorovat. Každopádně i když jsem měl jistou lokalitu, vysledované chování a jeho odsedávací místečka, nedařilo se mi k němu stále přiblížit na méně než několik desítek metrů.

Ledňáček říční (Alcedo atthis)

Vybudoval jsem tedy poblíž jeho jedné oblíbené větvičky fotokryt. Poté co jsem však do fotokrytu zalezl, ledňáček ono místečko přestal využívat. Napadaly mě otázky: „Vidí mě snad, jsem dobře zamaskován, nebo kde dělám chybu“? Stále jsem to, ale nevzdával.

Jednoho dne jsem zkusil do fotokrytu zalézt ještě za šera tak, aby ledňáček neviděl můj předchozí pohyb a to se stalo klíčem k úspěchu. Ledňáček začal svoje oblíbená místečka opět využívat a dokonce mi snad 10 x přilétl na necelé 3 m ode mě a pózoval jako zkušená modelka. Udělal jsem tak několik snímků a pak se již jen věnoval pozorování a vychutnával si každý okamžik v jeho přítomnosti. Rozhodně to byl pro mě veliký zážitek, mít tento ptačí „drahokam“ téměř na dosah ruky….

Ledňáček říční (Alcedo atthis)

Ledňáček říční je o něco větší než vrabec. Na délku měří 17–20 cm a váží 35–56 g. Dožívá se sedmi let. Má oranžové bříško, korálově červené nohy, modrou hlavičku, zářivě modrozelená záda a modrá křídla. Má dlouhatánský zašpičatělý zobák, aby se snáz dostal k potravě.

Rád si smlsne na rybkách do 11 cm, na žabkách nebo vodním hmyzu.

Protože jen zřídka chytá ryby přímo z letu, potřebuje těsné blízkosti vody větve, na nichž pozorně číhá a ze kterých se obratně vrhá do vody. K životu potřebuje čisté řeky, potoky a jezera s vodorovnými pobřežními stěnami. V těch si vyhrabává svá hnízdiště.

Ledňáček říční (Alcedo atthis)

V ČR žije celoročně. Přestože se jeho počet zvyšuje, řadíme ho mezi silně ohrožené. U nás hnízdí pouze 300–700 párů, a to maximálně do nadmořské výšky 900 m. Po většinu roku je ledňáček samotář. Věrností neoplývá, pouze v době hnízdění žije v párech. V době námluv se sameček se samičkou pronásledují podél potoka, kdy výjimkou nejsou ani bitky ve vodě. Samice snáší 6–7 vajíček, na kterých sedí oba rodiče po dobu 21 dnů.

Pôvodný blog na stránke prispievateľa www.josefcink.com

Celkovo 338 zobrazení, z toho dnes 5 !

Zdieľať na

1 komentár k “Fotoreport – Ledňáček říční”

Vložiť komentár