Recenze – Laowa 15mm f/4 Macro Shift

Fotit hmyz, žáby a jiné drobné živočichy pěkné zblízka s rozmazaným pozadím je určitě fajn, ale někdy to začíná být nuda. Především, pokud se fotografovaný objekt nachází v pěkném prostředí, které je v rámci kontextu fotografie vhodné také zachytit. Stručně řečeno, chci-li fotografovat například motýla zblízka, ale zároveň zachytit prostředí, ve kterém žije s dostatečnou ostrostí. V takových případech už klasický makroobjektiv nestačí, protože pozadí bude vždy jak „hrachovka“, pominu-li příliš velké ohnisko. Širokoúhlý objektiv zase nemá potřebnou minimální zaostřovací vzdálenost, aby drobný hmyz na fotce vynikl.

Objektivů na trhu je spousta ale pro focení širokoúhlých makrosnímků je pouze jediný – Laowa 15mm f4 Macro Shift s manuálním ostřením od Venus Optics – u nás v ČR nepříliš známého, čínského výrobce. Už z názvu je patrné, že objektiv disponuje i technologií Shift, neboli korekcí zkreslení obrazu (zejména v případě zachycení stromů, zdí atd.)

Laowa 15mm f/4 Macro Shift

Přiznám se, že ačkoli jsem na internetu viděl velkou spoustu ukázkových snímků a četl i několik recenzí, neměl jsem v produkty tohoto výrobce valnou důvěru – zejména po stránce optické kvality objektivu. Nicméně touha po fotkách, které by mohly být zase trošku odlišné, byla tak velká, že jsem objektiv zakoupil a pokusím se popsat dojmy a zkušenosti, které z něj mám po více jak půl roce používání. Nechci zabíhat do nějakých tabulkových detailů, které mě samotnému připadají nudné, ale popíši pouze poznatky z praxe a svůj osobní názor na tento zajímavý kousek optiky.

Väčšie rozlíšenie na 500px.com

Vlastnosti objektivu

Jak už jsem psal v úvodu, objektiv má ohniskovou vzdálenost 15mm při f4 a disponuje korekcí zkreslení obrazu. Automatické ostření bychom na něm spolu s redukcí vibrací hledali marně – jedná se o plně manuální objektiv, který na svém těle má clonový i ostřící kroužek. Clonu lze nastavit v rozmezí clonových čísel od 4 až 32 a ostřící kroužek v rozmezí 0,12 (1:1) až nekonečno. Zaostřovací vzdálenost je opravdu minimální a s použitím DX těla se navíc ještě zkracuje. Osobně používám Nikon D500 a jsem schopný ostřit na zhruba 4mm před přední čočkou objektivu. V praxi to pro mne, zatím, nebylo použitelné. Před samotným bajonetem se nachází také páčka na posun optické soustavy objektivu při korekci obrazu (shift).

Väčšie rozlíšenie na 500px.com

Konstrukce, optická kvalita

Při vybalení z krabice na mne hned zapůsobila, navzdory malým rozměrům objektivu, jeho značná váha. Materiál je poctivý kov a jedinou (viditelnou) plastovou část objektivu tvoří jeho odnímatelná sluneční clona. Tu jsem ale hned první den uložil hluboko do skříně, protože díky minimální zaostřovací vzdálenosti objektivu, je nesmysl ji mít nasazenou. Snad jen pro focení krajiny, by mohla mít větší význam. S clonovým i ostřícím kroužkem se pohybuje příjemně. Chce to sice vynaložit trošku více síly, než jsem očekával, ale na druhou stranu jsem zpětně ocenil, že když jsem fotil „od země“, kdy bylo třeba s objektivem více manipulovat přímo na zemi – různě jej tahat a podpírat – kroužky se samovolně, aniž bych sám úmyslně změnil natavení, ani nehnuly.

Optickou kvalitu jsem přestal řešit od prvních zkušebních snímků, protože objektiv je ostrý jako kterýkoliv jiný, který se nachází v mém batohu. V duchu jsem se tedy omluvil čínskému výrobci za svou počáteční nedůvěru. Při shiftování jsou lehce znatelné známky korekce obrazu v protějších rozích, ale pokud si objektiv (ze zřejmých důvodů) nebudou pořizovat například fotografové architektury, dbající na přesnost, ale fotografové přírodních scenérií, kteří mohou chtít například lehce dorovnat linie stromů, nevidím to jako velké mínus.

Přepínání polohy optické soustavy za pomocí páčky chce trošku cvik a hlavně je v tomto případě lepší objektiv už nastavit před samotným nasazením na tělo. Doporučuju si vše vyzkoušet nanečisto a pak v terénu už vědět zda shiftovat nahoru, nebo dolů.

Jak se s objektivem fotí

Nyní pár vět k tomu, jak se s „makroširokáčem“ fotí. Mám-li to shrnout do jedné věty; Chce to cvik a trpělivost. 🙂 Díky svým vlastnostem a manuálnímu ostření se objektiv vymyká všemu, s čím jsem v posledních letech fotil. Po technické stránce je focení náročnější na dobrou kombinaci světla a ještě rozumného ISO. V době, kdy jsou z rána, nebo navečer pěkně zbarvené mraky a prostředí vypadá lákavě, musím díky malé zaostřovací vzdálenosti fotit na vysokou clonu a nastavit i vyšší ISO. Často se musím dostat i na nějaký rozumný čas, aby fotka byla ostrá, protože fotím přímo z ruky. Stativ by byl sice ideální volba jak ISO snížit, ale často jej nelze použít, protože jeho manipulací bych si právě focený hmyz snadno vyplašil. Stačí, že se často hmyzu moc nelíbí, když se přiblížím příliš, s čočkou na sotva 1cm vzdálenosti. Nejpohodlněji se rozhodně fotí přes režim Liew View, se kterým není třeba rýt obličejem v zemi. Záleží ale na každém, jaký má styl focení a především, co fotí.

Väčšie rozlíšenie na 500px.com

Zásadní je výběr místa k focení. Tam, kde za pomoci klasického makroobjektivu nafotím hmyz bez problémů, protože pozadí je často zcela rozmazané, tady to neplatí. Osobně považuji tento objektiv za „sváteční“, protože použít jej lze opravdu jen někde a někdy.

K objektivu jsem přikoupil i externí dvouramenná LED makro světla, z důvodu možného zastínění foceného objektu při minimální zaostřovací vzdálenosti. Navíc, často fotím v prostředí, kde světla není nazbyt a při vyšší cloně bych musel bez přisvícení už nastavit velké hodnoty ISO. Firma Venus Optics nabízí přímo na tento objektiv i makroblesk KX800, ale zatím jsem nepocítil nutkání se jím více zabývat.

Väčšie rozlíšenie na 500px.com

Výhody objektívu:

  • jediný širokoúhlý makroobjektiv
  • vynikající optická kvalita
  • bytelná konstrukce
  • shift korekce obrazu
  • příznivá cena

Nevýhody objektívu:

  • pouze manuální ostření

Pôvodný blog na stránke prispievateľa www.zdenekjakl.com

Celkovo 1,941 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

1 komentár k “Recenze – Laowa 15mm f/4 Macro Shift”

  1. Ahoj, ten způsob focení vypadá zajímavě. Fotíval jsem kdysi klasickým 105mm makro objektivem, ale takového zobrazení se samozřejmě dosáhnout nedalo.
    Tenhle objektiv dává fajn působivé snímky s úplně jinou perspektivou. Žabka či syslík jsou super!

Vložiť komentár