Fotoreport – Grossglockner hochalpenstrasse

Grossglockner hochalpenstrasse ( v preklade grossglocknerská vysokohorská cesta ) . Cesta meria okolo 48km a vedie z obce Bruck an der Großglocknerstraße do Heiligenblutu.  Od hlavného spojenia odbočujú ďalšie cesty, ktoré vedú k rôznym vyhliadkam, ako napríklad Edelweissspitze (2571 m n. m.) a Franz-Josefs-Höhe (2369 m n. m.) s pekným výhľadom na ľadovec Pasterze a Grossglockner. Táto cesta je spoplatnená mýtom. Cesta je otvorená od mája do októbra .. Tohto roku otvárali cestu 28.5 a ja som tam nemohol chýbať 😀 hehe

Asi najlepšia je časť na vyhliadke Franz-Josefs-Höhe kde je možné pozorovať kozorožce – kozorožec alpský ( Capra ibex ) . Kozorožce sa nachádzajú len v tejto časti .. Ostatné všetky pasienky sa aktívne využívajú na chov dobytka. Pozdĺž celej cesty sa dajú pozorovať svište od 1800 m n. m. až pomaly do 3000 m n. m. . Svište sú tam aj celkom Wild, ale aj také, čo žerú z ruky, takže každý si tam príde na svoje .. A tu by som chcel poukázať rozdiel v akých podmienkach musia svište prežívať , kým jedni sa pasú na čerstvej alpskej lúke – druhí ešte len čakajú, až zmizne sneh a žerú suchú trávu ešte od jesene.

Svišť vrchovský (Marmota marmota ) v nadmorskej výške cca 1800 m n. m. fotené 1.6
Svišť vrchovský (Marmota marmota ) v nadmorskej výške cca 2600 m n. m. fotené 30.5

V sobotu ráno som sa zobudil do poriadne studeného rána , vonku na displeji ukazovalo -9 stupňov , všade sneh a mráz. Ale svištom to vôbec neuberalo na nálade a stále si merali sily , väčšinou ďaleko od dosahu môjho tele-objektívu  Niečo sa mi podarilo aj nafotiť keďže súboje sa väčšinou opakujú a v tom momente svište nereagujú na okolie, tak sa dá k ním aj ako tak priblížiť.

bitkáriSvišť vrchovský (Marmota marmota )

Obehol som celú lokalitu ale kozorožcov som zatiaľ nikde nevidel . Tak som ešte skúsil autom zísť nižšie, odkiaľ je možné ďalekohľadom pozorovať veľkú časť spodnej lokality. Zastavil som a pomaly skenoval dané miesto. Zrazu som uvidel jedného, ako zachádza za horizont 🙂 Paráda nie je to márne. Rýchlo sa presúvam na lepšie miesto a vidím tam stádo asi 25-30 samcov ale boli strašne ďaleko a na nedostupnom mieste. Keďže som bol na výlete a mal som čas, tak som len vyčkával čo budú robiť. Po asi 2 hodinách sa starý vodiaci samec vydal na cestu a všetci pekne za ním, sa začali presúvať zo spodnej lokality na vrchnú. Vybrali si kolmú kamennú stenu. Predvádzali sa tam a ukazovali, prečo sa právom volajú majstri horolezectva. Na také pozorovanie som nikdy predtým nemal šťastie a keď by mi niekto ukázal, že tam tú skalu vylezie kozorožec, ani by som neuveril. Bolo to niečo neskutočné, ani som nevedel kde mám skôr pozerať a či len pozerať alebo aj fotiť 😀 hehe

kozorožec alpský ( Capra ibex )
kozorožec alpský ( Capra ibex )
kozorožec alpský ( Capra ibex )

Krátke video jedného horolezca :

Nafotil som tam vtedy dosť fotiek , ktoré časom budem pridávať. Kozorožcom trval výstup asi 40 minút, takže to bolo parádne pozorovanie 🙂 Na Grossglockner hochalpenstrasse jazdím už 3 roky a je to fakt nádherne miesto , ktoré odporúčam každému navštíviť ….


Použitá technika:

  • Nikon Z6
  • Nikon AF-S 400mm F/2.8E FL

Ďalšia časť:

Celkovo 3,338 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Fotoreport – Grossglockner hochalpenstrasse”

  1. Nádherné fotky, musel to být silný zážitek, vidět kozorožce při šplhání po skalách. Poutavě napsaná výprava za kozorožcem, Lubo a nejen za ním. Super fotečky svišťů, hned bych vyrazila.

Vložiť komentár