Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

Fotoreport – Bramborníček hnědý

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra) – je menší než vrabec. Důležité rozlišovací znaky jsou bílý proužek nad okem a velká bílá pole po stranách ocasu. Je obyvatelem vlhčích nekosených luk s vyššími bylinami, pastvin a mezí. Sedává na vyvýšených místech, odkud vyletuje za potravou.

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)
Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

Bramborníček hnědý je tažný druh, který zimuje v tropické Africe. Proto přilétá na hnízdiště poměrně pozdě, až koncem dubna. Páry však ihned začínají s hnízděním. Samička staví hnízdo v hustém travním porostu na zemi, do kterého klade 5 až 6 tmavě modrozelených vajec. Zhruba po 14 dnech se mláďata líhnou a dalších 14 dní je rodiče krmí na hnízdě.

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)
Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

Jako potrava slouží jak rodičům, tak mláďatům malí bezobratlí živočichové. Ty bramborníčci vyhlížejí z vyvýšeného místa a buď je sbírají ze země, nebo letící hmyz obratně lapají v letu ve vzduchu.

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)
Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

Obývá vlhké, převážně otevřené a neobhospodařované nížinné biotopy jako jsou  pastviny, podmáčené louky apod.  Na své zimoviště odlétá koncem léta.

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)
Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

Patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie ohrožení.


Použitá technika:

  • Canon EOS 60D
  • Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM

Pôvodný blog na stránke prispievateľa www.josefcink.com

Celkovo 169 zobrazení, z toho dnes 1 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Fotoreport – Bramborníček hnědý”

Vložiť komentár