Kudlanka nábožná na Pálavě

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) je jediný zástupce kudlanek v České Republice. Dříve se vyskytovala v podstatě pouze v oblasti jižní Moravy, ale v posledních letech z důvodu oteplování proniká stále častěji i na severnější místa našeho státu. Kudlanky jsou díky nezaměnitelnému vzhledu snadno rozpoznatelné, ale přesto jsou velmi nenápadné a spousta lidí kolem nich projde a ani navzdory jejich velikosti až 8cm si jich nevšimne. Žijí velmi skrytým způsobem života, kdy na stoncích rostlin nebo na spodní straně květů čekají nehybně na kořist v podobě jiného, menšího hmyzu. Ve vhodný okamžik po kořisti bleskurychle chňapnou svýma předníma nohama. Pak už nastává hostina.

Jako zvláštnost dodám, že kudlanky jsou schopné otáčet hlavou i pohybovat očima a dokáží také vnímat člověka a reagovat na něj. Znamená to, že pokud chodíte například s fotoaparátem dokola kolem kudlanky, otáčí za vámi hlavu a pokud k ní přiblížíte prst, bude mít pravděpodobně snahu se jej dotknout předníma nohama. Tento fakt mě celkem fascinuje a je to vždy zvláštní pocit být „sledován“ hmyzem.

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa)

V srpnu jsme se s kamarádem Honzou rozhodli vypravit na osvědčené místo v oblasti Pálavy, kde jsme kudlanky fotili už minulý rok. Je zajímavé, že na daném místě se kudlanky vyskytují dle naší zkušenosti pouze na několika desítkách čtverečných metrů, ačkoliv rozloha vhodného místa pro jejich výskyt je mnohem větší. Tato zkušenost se letos opět potvrdila a kudlanky jsme našli přesně na stejném místě jako minulý rok. Díky chladnějšímu roku ve srovnámi s rokem minulým byly tyto šelmy hmyzí říše méně narostlé a co především – jejich počet nebyl zdaleka tak vysoký jako loni. Tehdy se nám podařilo najít jednu téměř na každém suchém stéblu v obou barevných variantách – hnědé nebo zelené. Tento rok Pálava tak štědrá nebyla a první kudlanku jsem našel velmi dobře maskovanou na spodní straně květu po zhruba půlhodině hledání a zůstala až do večera také jedinou. Za víkendové focení jsme našli nakonec 3 samičky kudlanek, což v porovnání se zhruba 10 až 12-ti kusy nalezených během chvíle v roce minulém nebyla žádná sláva. Každopádně jsme tentokrát byli lépe vybaveni a ke slovu přišla především nová bezzrcadlovka Nikon Z6, kterou jsem si před focením kudlanek čerstvě zakoupil a došlo i na focení „makroširokáčem“ Laowa 15mm f/4 Macro Shift, který jsem si obzvláště oblíbil pro jeho specifické optické vlastnosti. Kombinace Nikonu Z6 a výše uvedené Laowy je opravdu dokonalá. (V případě zájmu o bližší informace neváhejte napsat zprávu přes kontaktní formulář).

Mám-li víkend ve společnosti kudlanek shrnout, tak i přes nízký počet nalezených kudlanek se nám podařilo nafotit pár snímků k naší spokojenosti a hlavně si vychutnat pálavskou pohodu a krásu jihomoravské krajiny.

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa)
Kudlanka nábožná (Mantis religiosa)
Kudlanka nábožná (Mantis religiosa)

Použitá technika:

  • Nikon Z6
  • Sigma 105 F/2.8 EX DG OS HSM
  • Nikon AF-S 300mm F/4E PF VR
  • Laowa 15mm f/4 Macro Shift

Pôvodný blog na stránkach prispievateľa www.zdenekjakl.com

Celkovo 1,707 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

1 komentár k “Kudlanka nábožná na Pálavě”

  1. Dobrý den,
    Pred fotkama smekám, jsou parádní. Z6 a Laowa je jeden z důvodů, proč zvažuji přechod k Nikonu.
    Zrovna tento týden jsme na jižní Moravě a kudlanky jsou jedním z našich cílů. Bohužel nemáme zatím vůbec štěstí. Neporadil byste lokalitu, kde je hledat?

    Diky případnou radu a přeji dobré světlo!
    Jiri

Vložiť komentár