Focení z krytu – zima

Tak se podruhé vracím k mému krytu v lese. Hlavním důvodem postavení toho krytu bylo právě focení v zimě (podzimní focení přišlo až později jako bonus, když jsem zjistil, že i na podzim to tam “opravdu žije”). Pro zimní focení mám dva “krmné stoly”. Jeden pro menší ptáky jako jsou sýkorky, červenky,.. a zde sypu zejména slunečnici, žaludy, ořechy,.. a dávám hovězí lůj. Na druhý stůl pro káňata či krkavce pak jde hovězí lůj a kuřecí skelety, ale také žaludy či ořechy. Strakapoudi, sojky či žluny pak využívají oba stoly podle toho, co je zrovna nejvíc láká.

Sojka obecná (Garrulus glandarius

Největším problémem focení v zimě je paradoxně to, aby vůbec byla zima, protože nejvíce sněhu většinou napadne až na Velikonoce… A když už začne sněžit, tak Vám do toho občas ještě něco vleze … takže těch příležitostí pro opravdu zimní fotky ala “zima podle Josefa Lady” zase není tam moc. Ale když to vyjde, tak to stojí za to v tom lese (krytu) nějaký ten čas vydržet (hlavně přečkat ten čas po ránu od tmy do rozednění, když je venku třeba mínus 10). Káňata jsou opatrná, krkavci ještě víc… naproti tomu například sýkorky uhelníčci jsou naprosto pohodáři – když jdu například na odpolední focení, tak celou cestu, kdy se prodírám sněhem a tou smrčinou pomalu ke krytu (posledních nějakých 300 m), tak mě “kominíci” už obletují (a někdy si na mě i sednou) jako by říkali “koukej přidat do kroku, hlad je sviňa”:-). Bonusem pro mě je i to, že se mi už podařilo cvaknout některé fotky nejen přímo z krytu, ale také v jeho okolí při “šoulačce”. Někteří ptáci si občas od krytu v zimě sice drží větší distanc, ale o to častěji se pohybují v jeho bezprostředním okolí a tím mi dali příležitost k někdy i překvapivým fotkám.

Žluna šedá (Picus canus)

A mám z toho dobrý pocit hned třikrát: 1. jednak z toho, že ptákům pomáhám v období, kdy potravy nemají rozhodně nadbytek, 2. strávený čas v krytu, ideálně když všude kolem padají vločky a ticho lesa naruší pouze přílet sojky, strakapouda, parukářky…, je pro mě úžasný relax, kdy (krom mrznoucích nohou) nemusím opravdu vůbec nic řešit a 3. když se povedou občas i nějaké ty fotky 🙂

Káně lesní (Buteo buteo)

Červenka obecná (Erithacus rubecula)
Sýkora parukářka (Lophophanes cristatus )
Strakapoud velký (Dendrocopos major)
Krkavec velký (Corvus corax)


Použitá technika:

  • Nikon D7200
  • Nikon AF-S 300mm F/4D

www.jiri-paruzek-foto.cz

Celkovo 2,203 zobrazení, z toho dnes 6 !

Zdieľať na

7 komentárov k “Focení z krytu – zima”

Vložiť komentár