Život je pohyb

Veľmi zriedka vidno v slovenských „wild life“ (joj ako už nemám rád to slovo) fotografických končinách nejakú abstrakciu toho WL. Či už to je príroda ako krajinka, zviera v nej, alebo aj ten „drevnatý“ útrpný portrét vtáčika na vetvičke, jeleňa na rúbani a podobne. Zážitok z fyzickej blízkosti a nazretia do ich sveta je zrejme tak silný, že sa pretavil aj do väčšinovej fotografickej tvorby. Mám veľkého macka, vtáka, vĺčka, rybárika … je in focus, je farebný, krása a bodka. Nič viac … aj keď nič menej.

600mm f4 / 0,25s
600mm f5,6 / 0,1s.

Kde je ten príbeh, kde je ten život, kde je odzrkadlenie tej krásy (keď nerátam farby), kde je nejaký pokus o diverzitu ktorá je tak veľmi dôležitá nielen v divokej prírode.  Abstrakcia to ešte neznamená že hádžeš plechovku na plátno so zavretými očami a nazveš to „nočná mora“. Abstrakcia je to tvoje vlastné, videnie, vnímanie, zistenie … tá tvorba.

600mm f6,3 / 0,17s.
600mm f8 / 0,25s.

Samozrejme pre väčšinu sú tieto fotografie machule a „nezaostrené vtáky“, alebo čo to tam vlastne je. Budiž. Pre mňa je to každovečerné úchvatné divadlo na najväčšom javisku na svete. Keď ich nevidíš prilietať a sústredíš sa na iné fotenie, celkom to vie aj naľakať, ten zvuk tisícok a tisícok krídel je tichý a ohlušujúci zároveň. Tie ich organické tance kde sa spájajú a rozpájajú a ani raz sa nezrazia .. je to úchvatné. Je to zhmotnená energia, energia ktorá sa hýbe, nemá pevnú formu ani rozmer, neustále sa mení.

600mm f8 / 0,25s.
600mm f8 / 0,5s.

Takže ako takúto energiu, takúto situáciu, život … odfotografovať, odzrkadliť, ako abstrahovať z toho zážitku odraz a premeniť to na obraz. Nie je ľahké urobiť ani z blízka zamrznutú fotku jedného škorca v kŕdli na 1/8000s., je ich tam naozaj veľa a pre všetky AF módy to je riadna makačka, je jedno ktorý zvolíš všetky vyzerajú ako nevhodná voľba

600mm f8 / 0,5s.
600mm f8 / 0,4s.

Skúsil som tieto mazanice nech tú fotografiu nakreslí sama príroda, jej zbytkové svetlo po západe a šialený let škorcov. Najdlhšie časy boli 0,5s., vtáky sa v tejto inej časovej realite menia na lietajúce ryby, alebo ryby čo tiahnu cez chaluhy búrlivého oceánu. Tak to vidím ja, aj takto sa dá vidieť ten divý život, alebo proste .. život.

600mm f8 / 0,17s.
600mm f4 / 0,2s.

Celkovo 938 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Život je pohyb”

Vložiť komentár