Soby v Nórsku I. časť

Aj napriek veľmi známej pandemickej situácii sa mi podarilo vycestovať do Nórska kde bolo mojim cieľom odfotiť soba polárneho. Tento článok bude rozdelený na dve časti (diely).

Národný park Jotunheimen

Tento národný park, nazývaný aj domov obrov, sa nachádza približne v strede Nórska a je rozdelený na dve časti: východný a západný Jotunheimen. Vo východnej časti parku pasú pastieri veľké stáda domestikovaných a v západnej časti v nehostinnej tundre žije divoká forma soba. A práve na toho som sa zameral.

Prišli sme autom na horskú chatu od ktorej začali turistické trasy do tundry. V Nórsku turisti môžu chodiť aj mimo vyznačených chodníkov takže sa nám trochu zjednodušila situácia na fotografovanie. Nájsť sobov v tundre nebolo až také zložité ale dostať sa k nim na dostatočnú vzdialenosť pre môj objektív už bolo trochu zložitejšie.

Ešte po ceste na chatu sme stretli päť sobov ako sa motali sa okolo cesty. Rozlíšiť pohlavie sobov je veľmi zložité, lebo obi dve pohlavie majú parohy ale samice sa dali spoznať podľa toho že mali pri sebe mladé.

Sob polárny (Rangifer tarandus)

Ďalšie soby už sú vyfotené v typickej arktickej tundre.

Sob polárny (Rangifer tarandus)
Sob polárny (Rangifer tarandus) samica s mláďaťom

Celkovo 2,554 zobrazení, z toho dnes 4 !

Zdieľať na

Vložiť komentár