Rozhovor s fotografom Ľubom Ondráškom

Ľubo Ondráško nám poskytol ďalší zo série rozhovorov s WildLife fotografom . Sme veľmi radi že o také rozhovory je záujem …

Ľubo Ondráško na fotke vľavo

Povedzte nám niečo málo o sebe ..

Narodil som sa v roku 1963 na Považí, vyrastal som na úpätí Bielych Karpát. Ako malého chlapca ma zaujímala príroda, hlavne vtáctvo. Vedel som o všetkých hniezdach, mal som polozené stromy v záhrade aj v lese. Vtedy som nemal ani tušenia o fotografovaní, čo je škoda.

Ako ste sa dostali k fotografovaniu živej prírody – WildLife ?

Fotiť som začal, keď sa narodila moja prvá dcéra. Kúpil som zväčšovák a zatvorený v kúpeľni som sa učil robiť fotky, najskôr čiernobiele, neskôr aj farebné. Fotil som malé deti, ako sfukujú sviečky na tortách, a začal som robiť svadobné reportáže. K foteniu živej prírody som sa dostal až o mnoho rokov neskôr.

Orol skalný (lat. Aquila chrysaetos) Autor: Ľubo Ondráško

WildLife opíšte čo si pod tým slovom predstavujete Vy? ..(Jednou vetou).

Je to fotenie voľne žijúcich zvierat, je to o znalostiach, šikovnosti a maskovaní fotografa, aby sa dostal k živočíchovi „na dostrel“ a nijako ho pri tom neobmedzoval..

Prečo ste si vybrali práve WildLife ?

Začínal som fotením húb a hmyzu. Keď som ale kúpil teleobjektív, postupne som sa zameral na to, čo som mal od malička najradšej – vtáctvo.

Rybárik riečny ( lat. Alcedo atthis ) Autor: Ľubo Ondráško

Ako dlho sa už venujete foteniu WildLife ?

Veľmi dlho, ale serióznu techniku som si zadovážil až v posledných rokoch – takže som zistil, že moje fotenie pred viac ako desiatimi rokmi ani za moc nestálo 🙂

Čo na to rodina ? ako to toleruje ? A či Vás v tom podporuje ?

Musím si zaklopať, moja rodina ma podporuje vo všetkom, čo robím.

Rys ostrovid ( lat. Lynx lynx ) Autor: Ľubo Ondráško

Akú techniku teraz používate a s čím ste začínali ?

Môj prvý aparát bola Praktica, už ani neviem aká, potom pár iných značiek a nakoniec som zakotvil pri Nikone – zrejme už do smrti. Vyskúšal som hádam všetky od D90. Momentálne fotím s D5 a v zálohe mám D810. Čo sa objektívov týka, makro som fotil so Sigma 150/2,8 – na Praktice som mal Pentacon 300/5,6; mal som Sigmu 150 – 500, Tamron 150 – 600. Môj najobľúbenejší je Nikon 300/2,8 a sem-tam fotím s Nikon 200-500/5,6. Občas používam TC14EIII. Statív aj hlavu mám značky Manfrotto.

Máte Olympus aj Nikon techniku ?

Áno, vyzerá to divne, ale mám 🙂

Bažant poľovný ( lat. Phasianus colchicus) Autor: Ľubo Ondráško

Mohli by ste popísať plusy a mínusy daných značiek ?

Nikonu D5 a 300/2,8 asi ani niet čo vytknúť, okrem váhy. Olympus OM-D1 markII má oproti D5 iba štvrtinový snímač, nedá sa používať také obrovské ISO, ale to je z mínusov asi všetko. Je ľahký, stabilizácia obrazu je až neuveriteľná, počet snímok za sekundu niekoľkonásobne presahuje Nikon. A bezhlučná uzávierka a super stabilizované video ako bonus. Suma sumárum, ak sedím v kryte alebo v stane, fotím Nikonom, a na občasnej potulke mám Olympus s objektívom Zuico 300/4 PRO, čo je pri crop 2x – 600/4.

Prečo ste neostali len pri jednej značke ? Oplatí sa mať techniku od dvoch výrobcov ?

Keby som fotil iba prírodu pre svoje potešenie, bolo by to márnotratné riešenie, keďže nepatrím k bohatým ľuďom. Ale živím sa ako svadobný a futbalový kameraman, kde Olympus využívam na filmovanie. Inak by som mal len Nikon.

Orol skalný (lat. Aquila chrysaetos) Autor: Ľubo Ondráško

Aké motívy fotíte najradšej a prečo ?

Ako som už spomenul, najviac ma to ťahá k vtáctvu. Milujem dravce, ale rád odfotím aj obyčajného vrabca.

Máte predstavu čo a ako idete nafotiť alebo je to otázka danej situácie ?

Určitú predstavu vždy mám a som rád, keď to vyjde, ale zväčša človek musí improvizovať a reagovať veľmi rýchlo, ale to už je o tom, aké má človek skúsenosti a ako ovláda techniku fotenia.

Líška hŕdzavá (lat. Vulpes vulpes) Autor: Ľubo Ondráško

Čo si myslíte o postprocese ? Do akej miery je úprava podľa Vás ešte prípustná ?

Postproces je dvojsečná zbraň – fotka sa dá vylepšiť, ale aj pokaziť. Ja sa bez mučenia priznávam, že v tomto nie som žiadny preborník, ovládam len základné veci v Lightroome. Snažím sa vždy fotiť tak, aby som obrázok maximálne orezal do kompozície, prípadne doostril, lebo na ostré fotky som zaťažený, odkedy som začal fotiť.

Čo by ste chceli vidieť stáť pred objektívom ? Nejaký fotosen …

Fotosen žiadny nemám, o to som potom viac rád, keď niečo nezvyčajné priletí.

Krutohlav hnedý ( lat. Jynx torquilla)  Autor: Ľubo Ondráško

Vaša obľúbená fotka? Mohli by ste opísať príbeh ako vznikla táto fotka?

Obľúbených fotiek mám veľa. Jednou z nich je napr. divá mačka, na ktorú som čakal dve zimy, kým sa ukázala za svetla. Bol to neskutočný zážitok, dívať sa na ňu z pár metrov.

Akú radu by ste dali mladým fotografom, ktorí práve začínajú v fotografovaní WildLife?

Aby sa snažili s pokorou a úctov najskôr spoznať dané živočíchy a ich zvyky. Potom nech začnú s fotením.

Mačka divá (lat. Felis silvestris) Autor: Ľubo Ondráško

Kde na svete je vaše najobľúbenejšie miesto na fotenie WildLife a prečo?

Mám to šťastie, že moje TOP miesto je hneď za humnami a volá sa Strážovské vrchy.

Zúčastňujete sa nejakých fotosúťaží ? Prečo ANO ? Prečo NIE ?

Fotosúťaže moc nemusím. Maximálne sa občas zapojím do súťaže o fotku mesiaca.

Publikujete niekde fotky ? Ak áno kde ?

Fotím preto, aby som sa s ľuďmi podelil o krásu, ktorú som ja videl, no oni nikdy nevideli a možno ani nikdy neuvidia. Fotky publikujem na sociálnej sieti, na svojom webe a vo fotografickom klube Slovenskej asociácie fotografov prírody. Svoje fotky poskytujem každému, kto ich chce použiť na ďalšie publikovanie.

Medveď hnedý ( lat. Ursus arctos ) Autor: Ľubo Ondráško

Aký tip maskovania preferujete ?

V zimnom období fotím výhradne z fotokrytu, v lete fotostan, prípadne iba prehodená maskovacia sieť.

Všimli sme si , že sa venujete záchrane a opatrovaní zvierat .. Koľko času Vás to stojí ? Koľko nezmyselne „zachránených“ zvierat donesú ľudia do ZS ? Aká je úspešnosť odchovu a navrátenia takých zvierat do voľnej prírody ?

Som dobrovoľný strážca prírody v ŠOP SR. Hlavne v tomto období sa starám o malé vtáčatá, ktoré ľudia nosia do záchranných staníc. Stojí ma to nemálo úsilia a všetok čas, ale to by bolo na dlhší rozhovor. 90 % živočíchov, ktorí nie sú zranení, sú úplne zbytočne prinesení, rodičia ich kŕmili a všetko by bolo v poriadku. Nie je problém vtáča vypiplať, ak máte čas, znalosti a prostriedky, ale aby sa vrátilo úspešne do prírody, to je problém. Aké percento prežije, nemám tušenie a asi ani nikto iný.

Jastrab krahulec ( lat. Accipiter nisus) Autor: Ľubo Ondráško
Myšiak lesný ( lat. Buteo buteo ) Autor: Ľubo Ondráško

Veľmi pekne ďakujeme za rozhovor Ľubo a prajeme aj naďalej dobré svetlo a veľa podobných zážitkov z prírody 😉



Archív rozhovorov:



Dúfame, že formát rozhovoru sa Vám páčil a ak máte nejaké návrhy na otázky tak stačí napísať do komentára alebo zaslať e-mail na info(zavinac)wildlifeblog(bodka)eu. ďakujeme že pomáhate tvoriť obsah WildLifeBlog-u

Celkovo 5,815 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Rozhovor s fotografom Ľubom Ondráškom”

Vložiť komentár