Prefíkaná a zároveň odvážna Líška

Líška hrdzavá ( Vulpes vulpes)

Líška hrdzavá ( Vulpes vulpes) je našou najbežnejšie videnou šelmou. Patrí do čeľade psovité no svojou stavbou tela sa líši od psa či vlka. Jej telo je dlhé až 1,3 metra no z toho pripadá 40-50 cm na chvost. K svojmu pomerne dlhému telu je výška v záhlaví len cca 35cm. Stavbou tela je prirodzeným vývojom predurčená k zakrádaniu sa ku koristi. Častokrát sa desiatky metrov plazí aby sa čo najnepozorovanejšie dostala ku koristi a tak mohla zaútočiť. Na Slovensku sa vyskytuje na 95 % územia. V minulosti sa lovila hlavne pre jej hrdzavý vzhľad. A následne z kožušiny boli vyrábané kožuchy. Na šťastie sú tieto módne doplnky z kožušín zvierat aspoň v niektorých štátoch minulosťou. Líšku môžeme identifikovať aj podľa zvuku.

Rozmnožovanie

Mimo obdobia rozmnožovania žije líška samotársky vo svojej nore pod zemou. Obdobie rozmnožovania pripadá na zimu v mesiacoch január a február. Vtedy môžeme počuť jej zvukové prejavy. Prejavuje sa hlasným a prenikavým štekaním. Obdobie narodenia šteniat záleží od oblasti v akej líška žije. U nás pod Tatrami je to neskôr ako napr. na západnom Slovensku. Po narodení šteniat sa o celú rodinu stará samec a vôbec to nemá ľahké. Malé šteniatka začínajú vidieť a počuť až po dvoch týždňoch po narodení. Počas prvého mesiaca života už začnú primať aj mäsitú potravu, ktorú im matka predkladá už natrávenú.

Prvé pohľady na svet

Líška hrdzavá ( Vulpes vulpes)
Líška hrdzavá ( Vulpes vulpes)

Prvé spoznávania okolia prebieha zábavnou formou. Sú to šteniatka ktoré nemajú žiadne skúsenosti s predátormi. Často sa stávajú korisťou Orla Skalného alebo túlavých psov. Každým dňom života sú odvážnejšie a skúmajú prostredie niekedy aj veľmi ďaleko od svojej nory. Trojmesačné líšky už behajú takmer všade a to sa im stáva osudné najmä na cestách, kde prichádza o život viac ako 30% novonarodených šteniat.

Odvaha

Líška hrdzavá ( Vulpes vulpes)

Tento príbeh mám stále pred očami. Mal som šťastie a zažil moment ktorý sa v prírode často neopakuje. Pri čakaní na medveďa cez medvediu ruju som v diaľke videl líšku ako prechádza pomedzi stromčeky. Z oblohy niečo zletelo na zem, vôbec som nespozoroval čo to bolo. A vtedy začala bitka. Všetko sa to odohrávalo na okraji lesa a bolo to dosť ďaleko. Až podľa pískania som dokázal identifikovať že to bol Orol Skalný. Vtedy líška pozbierala všetky sily a ubránila útok orla. Celý priebeh som sa snažil zachytiť fotoaparátom no nedarilo sa mi zaostriť na klbko orla a líšky. Pripravený som čakal čo bude nasledovať. To že líška vyženie orla a asi tri krát za nim vyskočí v snahe chytiť ho. O tom sa nám fotografom iba sníva. No teraz to bola realita. Líške sa orla nepodarilo chytiť a za pár sekúnd bolo v lese ticho akoby sa vôbec nič nestalo.

Statočnosť

Líška hrdzavá ( Vulpes vulpes)

Aj napriek chýbajúcemu oku dodriapanej celej hlavy bol lišiak v plnej kondícii.

Fotogaléria:

Celkovo 8,768 zobrazení, z toho dnes 8 !

Zdieľať na

Vložiť komentár