Fotoreport – srnčia ruja

Každý rok srnčia ruja rýchlo utečie, a väčšinou sa dostanem do lesa len raz, max. dvakrát. Tento rok tomu nebolo inak. Skúsil som jeden víkend zájsť do ČR, kedže som bol v Rakúsku v práci, a k hraniciam to mám blízko. Cez danú lokalitu som prechádzal stále na jar, keď som jazdil za dudkami a častokrát som tam vtedy videl srnce a srny okolo cesty. V sobotu poobede, po príchode na lokalitu to všetko vyzeralo inak ako na jar, polia boli čerstvo zožaté a lúky pokosené. Nič zaujímavé na fotenie. Cez google mapy som si našiel odľahlé polia a pasienky a snažil sa nájsť aspoň nejakú normálnu lúku. Po pár hodinách hľadania sa mi podarilo jednu nájsť , rýchlo som šiel k autu po techniku a vrátil sa na kraj lúky a zamaskoval sa. Keďže som to tam vôbec nepoznal, a ani som nevedel či tam niečo chodí a bolo už aj dosť neskoro, tak nejaké fotky som vôbec nečakal. Ale už keď som tam bol nedalo mi to neskúsiť. So sebou som mal vábničku BUTTOLO a tak som sem tam zapískal 🙂 Ani po pol hodine sa začal približovať jeden srnec, ktorý reagoval na pískanie, mal som bočný vietor a ak by šiel rovno na mňa tak by ma nezacítil. No bola by to riadna náhoda hneď niečo nafotiť . Srnec ma začal obchádzať asi na 70 metrov, až kým nedostal vietor a rýchlo odskočil a utiekol do neďalekého lesa. Spravil som jednú dokumentačnú fotku a pokračoval v občasnom pískaní na vábničku .

Srnec lesný  (Capreolus capreolus)

Po asi hodinke vidím popri lese a po vetre prichádzať mladého srnčeka, pribehol asi na 50 metrov a potom stratil záujem o vábenie . Len sa pásol a vôbec nereagoval na vábničku. Bol tam so mnou až do tmy.

Srnec lesný  (Capreolus capreolus)

Ráno vstávam o štvrtej a rýchlo, ešte pred východom slnka sa maskujem pod jedným smrekom na kraji lúky, neďaleko miesta spred večera. Po rozvidnení na lúke nebola žiadna aktivita, ale tak som dúfal, že nejaký srnček z večera by mohol ešte raz pribehnúť, no nestalo sa. Na pískanie srnčaťa akurát reagovala srna a prišla po horizonte na 30metrov a potom sa tam pásla asi 10 minút, až kým niečo v lese zašramotilo a tak poodbehla preč.

Srna lesná  (Capreolus capreolus)
Srna lesná  (Capreolus capreolus)

Počkal som do ôsmej a vrátil sa autu. Aj tak to bolo lepšie ako keby som nič nevidel 🙂 Po ceste autom smerom do Rakúska som si všimol neďaleko cesty srnca v obilí, tak som zastavil, vybalil techniku a cvakol pár dokumentačných fotiek, keďže už bolo ostré svetlo.

Srnec lesný  (Capreolus capreolus)

Na večer som bol ešte neďaleko roboty v Rakúsku skúsiť niečo navábiť.. Napískal som jedného srnca, takže mám aspoň nejakú fotku – atlasovku . Dúfam, že na budúci rok budem mať viac času na srnčiu ruju 🙂

Srnec lesný  (Capreolus capreolus)


Použitá technika:

  • Nikon Z6
  • Nikon AF-S 400mm F/2.8E FL

Celkovo 1,766 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

Vložiť komentár