Fotoreport – Listonoh letní

Listonoh letní (Triops cancriformis) – je živoucí fosilií, která obývá letní periodické tůně. Nalezneme ji i v kalužích na lesních a polních cestách, v zaplavených polích a loukách. Často se také vyskytuje na tankodromech nebo vojenských cvičištích. Zvláště v oblibě má kaluže s bahnitým dnem, do něhož se jedinci zahrabávají. Vyskytuje se od května do srpna, vzácněji až do října.

Listonoh letní (Triops cancriformis)

Tělo (80-110 mm) je zakončeno dvěma dlouhými štěty a kryto štítem, který je v zadní části vykrojen. Zbarvení se pohybuje od různých odstínů hnědé až po olivově zelené. V přední části štítu je oční políčko s párem poměrně velkých očí. Na konci těla není přítomna ploutvička. Nohy jsou kryty štítem.

Listonoh letní (Triops cancriformis)

Larvy se líhnou z vajíček při teplotě vody alespoň 10 °C. Vajíčka jsou velmi odolná, vyžadují vyschnutí a vydrží v půdě až několik let. Vývoj je poměrně rychlý. V ČR se vyskytují jedinci oboupohlavní i odděleného pohlaví. Živí se různými organickými zbytky. Je vyhledávanou potravou některých ptáků jako jsou čápy nebo čejky.

Listonoh letní (Triops cancriformis)

Listonoh letní patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie kriticky ohrožení.


Použitá technika:

  • Canon EOS 60D
  • Canon EF 24-105mm F/4L IS USM

Pôvodný blog na stránke prispievateľa www.josefcink.com

Celkovo 2,804 zobrazení, z toho dnes 6 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Fotoreport – Listonoh letní”

Vložiť komentár