Fotoreport – Chřástal polní

Na chřástala polního (Crex crex) jsem narazil čirou náhodou na jedné lokalitě v Chráněné krajinné oblasti Brdy, kde jsem původně čekal na naprosto odlišný druh. Prozradil se svým typicky skřehotavým hlasovým projevem „ krex-krex“, který sameček vydává při toku od soumraku do rána. Bohužel bylo to již v době, kdy jsem měl fototechniku sbalenou a světelné podmínky neslibovaly použitelný záběr. Nakonec jsem to přeci jen zkusil, fotoaparát namířil v předpokládaném směru a zalehl na zem. Po několika málo vteřinách na mě hned vykoukla zvědavá hlava z vysoké trávy 🙂 Sekvenční střelba stačila jeho krátké odhalení zaznamenat a alespoň jeden snímek se nakonec celkem i povedl 🙂

Chřástal polní (Crex crex)
Chřástal polní (Crex crex)

Po několika dnech jsem narazil na chřástala na jiné lokalitě a ten samý den mi kolega hlásil jeho nález na dalším místě. Samozřejmě jedna fotka nestačila a já přemýšlel o vhodném místě, kde by mi chřástal vylezl celý.

I to se nakonec na několikátý pokus, podařilo! Dokonce jsem viděl i chřástala v letu, což dle slov ornitologů se podařilo jen několika málo kolegům. Chřástal totiž je sice zdatným letcem, který k nám přilétá ze svého afrického zimoviště, ale v době toku a hnízdění je jej lze jen velmi těžko přinutit k vzlétnutí a dává přednost prchavému a hbitému běhu.

Chřástal polní (Crex crex)
Chřástal polní (Crex crex)

Nejčastěji ho lze spatřit za soumraku a při svítání, kdy hlava tokajícího samečka vyčnívá nad okolní vegetaci.

Chřástal polní je asi poloviční velikosti koroptve polní a mnohem štíhlejší. Má delší krk, štíhlé tělo s krátkým silným zobákem. Peří je šedavě žlutohnědé, svrchu hustě tmavě skvrnitý.

Chřástal polní (Crex crex)
Chřástal polní (Crex crex)

Žije na vlhkých místech u bažinatých vodních ploch, ale také na světlejších loukách a na plochách sečených na seno (odkud je zpravidla vyhnán při senoseči) s přístupem k vlhčím místům s vyšší vegetací.

Jeho stavy značně ubývají. V České republice patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie silně ohrožení.

Chřástal polní (Crex crex)
Chřástal polní (Crex crex)

Použitá technika:

  • Canon EOS 60D
  • Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM

Pôvodný blog na stránke prispievateľa www.josefcink.com

Celkovo 1,600 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

4 komentáre k “Fotoreport – Chřástal polní”

Vložiť komentár