Alpínske, subalpínske pásmo a jeho kráľ

Alpínske,  subalpínske pásmo a jeho kráľ Jeleň lesný ( Cervus Elaphus ). Vysokohorské prostredie je veľmi drsné pre život akéhokoľvek druhu zvierat. Alplínske a subalpínske pásma sú veľmi chudobné na potravu pre zvieratá. Aj napriek takýmto ťažkým podmienkam na život sa v tomto prostredí jelenia zver drží väčšiu časť roka. Potravu hľadajú hlavne v strmých žľaboch a pri horských potokoch kde sa nachádza pestrejšia paleta rastlinstva. Čaro vysokohorskej jelenej ruje sa opísať slovami ani nedá. Je fascinujúce sledovať ako sa  viac ako 150 kg zvieratá dokonale pohybujú v tak náročnom, strmom a skalnatom prostredí.

Prvotnou mojou myšlienkou tvorby fotografii živej prírody bola jej podpora ochrany. Veľmi si vážim ľudí ktorí si dajú tu námahu a obetujú všetok svoj voľný čas na to aby priniesli ,,tu dole,, vysokohorskú fotografiu. Kedže ruja vo vysokohorskom prostredí väčšinou prebieha nad hranicou lesa v kosodrevine a neprehľadnom prostredí tak je veľmi obtiažne spraviť také ” oku lahodiace” fotografie ako niekde na otvorených plochách alebo lúkach . Tieto fotografie väčšinou nie sú atraktívne pre lajckú verejnosť , ktorá preferuje skôr “atlasovky”. Ale tieto fotografie dokumentujú život nášho kráľa lesov vo väčšinou nedotknutej prírode a v jeho prirodzenom prostredí ako je to už po tisícky rokov . Preto pre mňa tieto fotografie majú obrovskú hodnotu ..

Pri vyhotovení týchto fotografií neboli porušené žiadne zákony o ochrane prírody o pohybe v danom stupni ochrany. Všetky fotografie boli vyhotovené z hrebeňových , turistických a poľovníckych chodníkov.

Fotogaléria:

Celkovo 1,977 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

Vložiť komentár