Vzhůru za pijavicemi do Thajska

Nějaký ten měsíc už jsem zpátky doma z fotografické expedice v Thajsku  (prosinec 2019) a rozhodl jsem se napsat krátké shrnutí naší cesty. Výprava směřovala do oblasti deštných pralesů Khao Sok s cílem prozkoumat lokalitu a odvézt si pár fotografií exotických druhů. Druhou zastávkou pak bylo město Krabi, poblíž kterého jsme chtěli pořídit fotografie lezců a různých krabů.

Po relativně dlouhém letu s přestupem v Doha jsme vystoupili na letišti v Phuketu, půjčili auto a plní očekávání vyrazili na sever směrem k národnímu parku Khao Sok. Cesta i přes veškeré obavy ohledně dopravy, jízdy v „protisměru“ a statistickým počtem množství nehod na thajských cestách probíhala naprosto bez komplikací a po dvou hodinách jsme dorazili na místo. Parádní ubytování Good view resort s dechberoucími výhledy přímo na skalnaté vrcholky vyčnívající z pralesa a velmi dobrou thajskou kuchyní. V průběhu následujících pěti dní jsme v džungli nachodili něco přes šedesát kilometrů, potkali velké množství různých živočichů, včetně těch nechtěných, jako jsou komáři a všudypřítomně se přisávající pijavice. Když nás k večeru opustilo horko a pocit zavřeného skleníku, vyrazili jsme na noční pátrání po dalších obyvatelích džungle, jako jsou různé druhy žab, hadů, pavouků, gekonů a všelijakého hmyzu až po létající lemury přeskakující z kmenu na kmen, lovící cikády enormních velikostí.

www.pavlicek-foto.com

Postupně nám docházela dovolená, a tak jsme se přesunuli podle plánu do města Krabi, pokusili se nafotit lezce v jejich přirozeném prostředí a blátem si zdevastovali poslední relativně čisté kousky oblečení. Vzhledem k faktu, že vylézají pouze za odlivu, bylo o zábavu postaráno. Zhruba hodinu jsme se brodili hlubokým bahnem a hledali co možná nejlepší kompozici, ztratili jedny sandály a připravili nevídanou podívanou pro pár místních osadníků. Odměnou za tuto nevšední zábavu místních byla alespoň zahradní hadice s vodou, která nám zajistila o něco málo důstojnější návrat na hotel.

www.pavlicek-foto.com

Poslední zastávkou našeho fotografického snažení byla oblast Ao Nang. Po překonání opičí stezky, kde šlo všemu nepřivázanému na batohu skutečně „o život“, jsme dorazili na dlouhou písčitou pláž. Tady došlo k několika pokusům nafotit kraby a celá výprava se pomalu chýlila k závěru.
Celkem nafoceno 90GB fotografií, nachozeno přes 60km džunglí, najeto 550km, 8 poctivě přisátých pijavic a mínus kamarádovy sandály.  Výlet stál za to a doufám, že budeme mít možnost se zase brzy vrátit.

www.pavlicek-foto.com

Pár detailů z cesty:

Doprava do Thajska:
Zvolili jsme leteckou společnost Quatar airlines přes Doha na cílové letiště Phuket.

Doprava po Thajsku:
Auto jsme půjčili na internetu přes Europecar, včetně pojištění a vše fungovalo naprosto bez problémů.
V Thajsku se jezdí vlevo a dopravní situace tak nějak plyne podle okolností. Rozhodně je to rozdíl oproti evropským zemím, zejména ve striktnosti veškerých předpisů a restrikcím. V Thajsku se to tak nějak neřeší a pokud plynete s proudem, nikdy nebyl žádný problém.

Ubytování:
Ubytování v oblasti KhaoSok: Khao Sok Goodview Resort, oblast Krabi: The Seens hotel, jednoduše přes Booking.com. Na výběr je množství různých typů ubytování. Rozhodně bude dobrou volbou vybrat ubytování s klimatizací 😉 a pro fotografování ideálně někde v džungli.

Stravování:
Thajská kuchyně byla velmi dobrá a ve většině případů jsme navštěvovali restaurace. Možnost nákupu v místních potravinách je naprosto bezproblémová.

Počasí:
Oblast jsme navštívili koncem listopadu a počasí bylo každý den stejné. Polojasno, 33 stupňů a zhruba od 19:00 přeháňky. Vzhledem k oblasti deštných pralesů je zde vysoká vlhkost vzduchu.

www.pavlicek-foto.com

Více fotografií z této i jiných cest najedete na:

WEB: www.pavlicek-foto.com
INSTAGRAM: www.instagram.com/jan_pavlicek_photography

Celkovo 895 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Vzhůru za pijavicemi do Thajska”

Vložiť komentár