Tipy a triky – Fotopast

Pomocník pro fotografa divokých zvířat

Fotopast poslední dobou využívám dost často. Ne primárně kvůli pořizování fotografií a videí, ale jako dobrého pomocníka, který za mě sleduje chování zvěře na vybrané lokalitě. Díky ní jsem schopen zmapovat jejich aktivitu, místa kde se zvěř zdržuje a přesněji naplánovat pozici i čas pro jejich focení. Zvířata jsou ve svém chování dost monotónní a určitá místa navštěvují s dost velkou pravidelností. Ne každý má čas věnovat tolik času pozorování s určitou pravidelností, aby tyto informace zúročil při pořizování snímků. Vyhlédnout si místo odkud v daný čas získáte nejlepší světlo a kompozici. Místo kde budete dostatečně skryti a budete mít co nejlepší přehled o dění okolo vás. Fotopast mi umožňuje toto odpozorovat aniž bych svou přítomností zvěř nějak rušil.

Umístění fotopasti není mým prvním krokem. Před umístěním dělám obhlídky a vyhlížím aktivitu zvěře. Pokud zvěř přímo nezahlédnu, pátrám po jejich stopách. Stopy v podmáčené hlíně na poli a v okol. Také trus, okousané větve a listy a i prochozené cestičky na loukách
a v hustých lesních porostech vám hodně prozradí. Následuje zhodnocení lokace s ohledem na fotogeničnost prostředí v závislosti na polohu slunce v ranních a večerních hodinách. Rozhodující jsou i možnosti umístění fotostanu nebo místa pro vhodné zamaskování.

Umístění fotopasti

Každá lokace a její možnosti, kde a jak připevnit fotopast se liší, ale v zásadě se snažím pracovat s více fotopastmi v různých režimech. Protože termosenzor má dosah maximálně 20m, spíše méně 🙂 používám i jednu, nebo více kamer v časosběrném režimu, které mi pokryjí co nejvíce prostoru. Je pro mě důležitý nejen zachytit přítomnost zvířat v dané lokaci, ale mít přesný obrázek o jejich aktivitě. Odkud přicházejí, kudy prostor, kde je hodlám fotit opouštějí a také případně jestli na místě není prostor kde se zdržují déle a častěji.

Dost často umístím ještě jednu kameru do míst odkud se chystám fotit. Ta se již spouští na čidlo a dá mi velmi přesnou představu jaké snímky budu schopen z daného místa získat. Takže občas můžu mít na jedné lokaci i 3-4 fotopasti, ale informace které z nich získám za to stojí. V časosběrném režimu snímám ve frekvenci po 30 sekundách. Kameru je možné nastavit na určitý časový úsek, kdy bude snímky pořizovat. Dle lokace a pozice slunce fotopast je aktivní ve většině případů pouze v ranních, nebo podvečerních hodinách. V době kdy plánuji se na místo vydat s fotoaparátem, proto infromace z té doby mají pro mě nejvetší význam a navíc pokud by snímala v režimu 24 hodin rychle by se vybila. 

Celkovo 995 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

Vložiť komentár