Fotoreport – Južanská kráska

Krakľa belasá (lat. Coracias garrulus) .

Tento rok, keď som skúšal dohľadať hniezdo dudka na Zemplíne, som prvýkrát videl krakľu.Vďaka azúrovomodrému opereniu krídel a hrdzavočervenému opereniu chrbta je prakticky nezameniteľná. Obýva otvorené oblasti, riedko porastené stromami. Celkom ma potešilo že sa mi podarilo na Slovensku pozorovať už dnes veľmi vzácny druh ( na Slovensku hniezdi cca 10 ks ) . Po asi pol hodine pozorovania som sa ďalej venoval dudkom a nechal som ju v kľude a bez vyrušovania loviť na pasienkách.

Fotoreport – zemplínsky pankáč

Na druhý deň, keď som odchádzal domov sedela asi 1km od miesta, kde som ju videl. Sedela na elektrickom vedení, hneď vedľa cesty. Keď som zastavil auto, tak odletela ďalej, a ja som bez dokumentačnej fotky pokračoval v ceste domov…

Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )

Vedel som, že ľudia chodia pozorovať krakľu do Maďarska, tak som na internete zháňal viac informácii . Nakoniec mi jeden kamarát odporučil jedného, čo tam prevádzkuje kryty v národnom parku Hortobágy. Napísal som email a dohodol dva dni v kryte. Človek nikdy nevie 🙂

Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )

Ráno 4:30 sme sa stretli s Joszefom na dohodnutom mieste a nasledovala cesta ku krytu. Po pol hodine jazdy sme došli ku krytu a ja som sa už nevedel dočkať, kedy uvidím krakľu loviť a nosiť potravu mladým do hniezdnej dutiny ..

Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )

Dostal som inštrukcie a asi 15 minút po odchode Joszefa sa začalo to neskutočné divadlo. Krakle zo začiatku nosili kobylky a lúčne koníky . Za letu chytali nejaké veľké čierne chrobáky .. Kŕmili v takých intervaloch .. Doniesli 5-6 krát potravu pre mladé a potom asi na hodinu zmizli z dohľadu a tak sa to opakovalo . Na fotenie to síce nebolo, keďže pomaly celý deň bolo tvrdé svetlo, ale na pozorovanie to bola veľká paráda. Ráno som bol v jednom kryte, a na obed ma Joszef previezol do druhého krytu. Tam k večeru krakle mladým doniesli aj 4 hady – užovky obojkové. Keď už som očakával lepšie svetlo na fotenie, začal fúkať silný vietor a prišla silná búrka .. Fúkal taký vietor, že polámal aj odsadacie konáre a pomaly aj hniezdo vyvrátilo :/ Tým sa aj pozorovanie ukončilo a Joszef ma prišiel vyzdvihnúť z krytu ..

Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )
Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )
Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )

Druhý deň sa to všetko opakovalo, ale svetlo bolo strašne tvrdé na fotenie. Tak len som si užíval ten pokoj a sledoval, čo nosí krakľa mladým. Podarilo sa jej chytiť a doniesť aj jaštericu aj žabu . Je to fakt efektívny lovec … Večer keď zapadalo slnko a začínalo byť pekné svetlo na fotenie, tak krakľa prestala kŕmiť a ja som len už čakal na Joszefa kedy príde po mňa ..

Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )

Veľa ľudí si myslí že fotenie s krytu je malina a tie fotky sú „zadarmo“ ale fakt vydržať v kryte od 4:30 – 21:00 pri teplote 50 stupňov nieje vôbec také jednoduché ako sa zdá 🙂 Bol to neskutočný zážitok a na budúci rok určite pôjdem znovu ….

Krakľa belasá ( lat. Coracias garrulus )


Použitá technika:

  • Nikon Z6
  • Nikon AF-S 400mm F/2.8E FL VR
  • Feisol CT-3472

Celkovo 3,139 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Fotoreport – Južanská kráska”

Vložiť komentár