Fotoreport – Barevný klenot na řece

Kachnička mandarínská (Aix galericulata)

Jednoho dne jsem se vydal na řeku Svratku do Brna v naději, že nafotím pestrobarevného samečka kachničky mandarínské.

Kachnička mandarínská (Aix galericulata) – High resolution on 500px.com

Kachničky mandarinské pocházejí původně z Číny a do naší přírody unikly z parkových a zámeckých chovů, kde byly původně chovány pro okrasu. Na území České Republiky se volně žijící kachničky zdržují nejčastěji na řekách protékajících velkými městy spolu s ostatními druhy kachen. Patrně z důvodu snadno dostupné potravy a zřejmě také proto, že zpravidla ve velkých městských tocích neklesají v zimě teploty tak hluboko pod nulu. Na Svratce se jim však zalíbilo natolik, že tu podél řeky i hnízdí a vyvádějí mladé (ačkoliv po úpravě porostu a vykácení či poškození hnízdních stromů v lokalitě je situace horší). Jejich populace by tu každopádně měla být početnější než na jiných místech a šance na fotku větší.

Kachnička mandarínská (Aix galericulata) – High resolution on 500px.com

Vybaven objektivy 500mm f/4 a 300mm f/4 jsem nachodil několik kilometrů, než jsem mezi několika kachnami divokými zahlédl pár kachniček mandarínských. Samička ihned zmizela mezi vodními rostlinami. Ovšem fešák sameček, který jako by kontroloval situaci, mi dopřál několik minut, abych jej nafotil, ačkoliv se držel stále ve středu řeky a jen se nechával pozvolna unášet proudem. V předtuše změny jsem vyměnil “pětikilo” za třístovku a čekal, než se dostane do lepšího úhlu a vzdálenosti. Nakonec, když už to vypadalo, že má namířeno přímo ke mně a v duchu jsem jásal, zaútočili na něj dva samci kachen divokých. Na rozloučenou mi zamával křídly a odletěl po proudu. Snažil jsem se ho pak ještě dohledat, ale neúspěšně. Jiné kachničky jsem už bohužel nezahlédl, což mne trošku nakazilo pesimismem právě díky negativním úpravám porostu podél řeky. Doufám, že toto mé pozorování není důkazem, že se „mandarínky“ již na tomto místě nevyskytují. Možná se jen v den mé návštěvy tohoto úseku řeky přesunuly na jinou část Svratky. Zvláštností tohoto druhu, jak jsem již psal výše, je i to, že hnízdí ve stromových dutinách, takže až třeba uvidíte vylézat drobnou “kachnu” ze stromu, nemusí to být nutně následek náročné noci 🙂

Kachnička mandarínská (Aix galericulata) – High resolution on 500px.com

Každopádně i za těch pár fotek divoké kachničky mandarínské jsem rád, protože se jedná opravdu o výjimečně nádherné ptáky.

PS: Snímek samičky kachničky mandarínské jsem vyfotil před časem na Labi u Hradce Králové. Vkládám jej sem pro lepší představu rozdílu ve zbarvení peří mezi pohlavím.

Kachnička mandarínská (Aix galericulata) – High resolution on 500px.com

Použitá technika:

  • Nikon D500
  • Nikon AF-S 300mm F/4E PF VR
  • Sigma 500mm F/4 OS DG HSM

Pôvodný blog na osobnej stránke prispievateľa www.zdenekjakl.com

Celkovo 1,165 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

1 komentár k “Fotoreport – Barevný klenot na řece”

Vložiť komentár