Slovenská AL….a

Názov tohto blogu som zámerne nedopísal. Prostredníctvom stránok www.wildlifeblog.eu sa Vám pokúsim ukázať niečo z potenciálu tatranskej prírody. Wildlife fotografia, alebo fotografia prírody už prežila svoj veľký BOOM. Krivka pomaly klesá a skutočne, už takmer všetci majú nafotené asi všetko. Na rôznych stránkach a v kadejakých skupinách sú stovky fotografií denne. Niekto fotí celý rok na jazere, niekto obľubuje veľké lúky atď..

Keď som začínal s fotením, tak som sa snažil zvieratá vyhľadávať na miestach kde chodili za potravou. V zime som si sadol na južný svah a čakal kým sa tam prídu vyhrievať jelene. Cez leto som čakal na zvieratá pri močiaroch alebo potokoch. Neriešil som či je zver na fotografii v malinčí alebo ohrýza podrast. Bola to taká ,,klasika,,. Fotím niečo viac ako 10 rokov, no po lesoch behám od mala. Rozumiem viac prírode ako fotoaparátu čo ma veľmi teší. Niekto to má naopak a to je ta horšia varianta. No potešujúce je, že záujem u ľudí o prírodu stále rastie.

Asi dva roky dozadu som sa začal pozerať na fotografiu prírody trochu inak. Som si vedomý toho že trend ,,celohliadačikových,, záberov laickú verejnosť zaujme stále viac. No ja som bol stále za fotografiu zvieraťa s prostredím. A to je ten potenciál prírody na fotografií. Ak sa zamyslíme nad trasou napr. Jeleňa, ktorý sa postaví z ležoviska a prejde aj 6 km za potravou niekde na lúku alebo do kukurice a ráno ide naspäť. Tento jeleň prejde cez rôzne pásma mladiny, malinčia, hrubej hory, kalamity, až sa dostane na lúku kde spása čerstvú trávu. Najľahšie by bolo si ráno alebo večer sadnúť na kraj lúky, počkať na zvieratá a nafotiť ich. Trošku veľká nuda…Vidieť to na záberoch fotografov, ktorí presedia celú jeleniu ruju v ,,prístrešku,, na kraji lúky. Nehovorím že je to zlé,, No mňa by to bavilo tak 45 sekúnd. Na fotografiách je pekne vidieť, kto si dal tu námahu a počkal si zviera v prostredí ktoré na fotografií vynikne a kto fotí len tak ,,od pása,,.

Ja som si vybral na najbližších 12 mesiacov 4 miesta. Všetky miesta na ktorých plánujem fotiť pozorujem už dlhé roky. Monitoroval som ich fotopascami alebo z diaľky pozoroval. Ani jedno z miest nie je v žiadnom ochrannom stupni a ani jedno z miest nijako nepodlieha zákazu pohybu po lese. Konkrétne miesta na fotenie som vyberal 2 roky. Bolo treba od pozorovať prechody zvierat, pohyb vetra atď atď…Na každom mám pripravené maskovanie, ktoré spočíva z napr. vývratu koreňa stromu ohádzaného haluzinou. Vyhotoviť fotografiu na ktorej je zaujímavý druh, krásne prostredie a bokeh, ktorý pritiahne oči k monitoru je pre mňa výzva na najbližších 12 mesiacov.

V krátkom videu je zopár záberov z fotopasce. Samozrejme fotopasca je nastavená tak aby zbierala údaje o pohybe zvierat. Na videu je vidieť ako sa potok po jednej silnej búrke zmenil na nepoznanie. Ostrovček v strede cez ktorý prechádzala zver zmizol. Zopár týždňov pred búrkou som premiestnil naplavené kmene stromov a kamene tak, aby som mal pekný výhľad. No voda po búrke ich tam naplavila ešte viac a dokonca strhla breh pod ktorým som mal urobenú zástenu z konárov odkiaľ som chcel fotiť. Tak som musel urobiť všetko odznova. V ďalších blogoch Vám postupne predstavím ostatné miesta.


Celkovo 1,255 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

Vložiť komentár