Fotoreport – Zmije obecná

Zmije obecná (Vipera berus) – s tímto plazem se můžete setkat na horských loukách, močálech, ale také se může vyhřívat na nějakém kamení na břehu rybníka, nebo i na železničním náspu či ve vaší zahradě.

Zmije obecná (Vipera berus)
Zmije obecná (Vipera berus)

Obecně má radši vyšší nadmořské výšky, ale na druhou stranu se ráda vyhřívá na slunných místech. Jako úkryt zmiji velmi dobře poslouží skalní výklenky, kořeny stromů, nebo třeba nory savců. Kromě České republiky zmije obývá téměř celou Evropu a velkou část Asie.

Zmije obecná (Vipera berus)
Zmije obecná (Vipera berus)

Dospělé samice dorůstají délky až 70 cm, samci maximálně 60 cm. Dožít se mohou tak 20-25 let. Nejobvyklejší zbarvení je šedé až modrošedé s výraznou tmavou klikatou čárou na hřbetě, ovšem existuje celá řada víceméně vzácných barevných variant, z nichž některé vůbec žádnou čáru nemají.

Zmije obecná (Vipera berus)
Zmije obecná (Vipera berus)

Spolehlivý znak, kterým se zmije obecná odlišuje od ostatních českých hadů, je štěrbinovitá zornička (všechny naše užovky mají zorničky kulaté). Šupiny zmijí jsou výrazně kýlnaté ve 21 řadách kolem těla.

Zmije obecná (Vipera berus)
Zmije obecná (Vipera berus)

Jejich potravou jsou zejména drobní hlodavci (nejčastěji myši a hraboši), obojživelníci, ještěrky, případně mladí ptáci a ptačí vejce.

Zmije obecná (Vipera berus)
Zmije obecná (Vipera berus)

Zmije je obecně plachý had, který před člověkem prchá. Zaskočena se stáčí do spirály, esovitě stahuje přední část těla a hrozí útočníkovi, popřípadě proti němu provádí výpady hlavou (obvykle se zavřenou tlamou a bez skutečného úmyslu uštknout). Uštkne však, pokud na ni šlápneme, leckdy též v případě, když se ji pokoušíme vzít do ruky.

Zmije obecná (Vipera berus)
Zmije obecná (Vipera berus)

Zmije bývá často uváděna jako typický vejcoživorodý živočich, ve skutečnosti ale v jejím případě jde o přechodný stav mezi vejcoživorodostí a živorodostí, neboť vejce jsou u ní během pobytu v těle vyživovány primitivní placentou typu chorio-allantois. Právě tato adaptace hraje nesmírně důležitou úlohu v mimořádné odolnosti tohoto druhu vůči chladnému klimatu.

Zmije obecná (Vipera berus)
Zmije obecná (Vipera berus)

Jedna samice porodí obvykle 5-20 mláďat, resp. snese odpovídající počet vajec, z nichž se mláďata hned klubou (v našich podmínkách se tak děje na přelomu srpna a září. Mláďata jsou 9-20 cm dlouhá. Nástup na zimní hibernaci nastává v našich podmínkách v říjnu.

Zmije patří mezi zvláště chráněné druhy kategorie kriticky ohrožení.



Použitá technika:

  • Canon EOS 60D
  • Canon EF 24-105mm F/4L IS USM

Pôvodný blog na stránke prispievateľa www.josefcink.com

Celkovo 424 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

1 komentár k “Fotoreport – Zmije obecná”

Vložiť komentár