Fotoreport – Chřástal polní

Chřástal polní (Crex crex) patří mezi zvláště chráněné druhy, a to silně ohrožené. Měl by tedy dle zákona požívat ochranu – a to minimálně v tom, že se přizpůsobí hospodaření na loukách (lokalitách), kde se vyskytuje, tak aby mohl úspěšně zahnízdit a vyvést mláďata. A zde je pochopitelně na prvním místě zejména posunutí sečení luk (alespoň některých) minimálně až na druhou půlku léta. Bohužel, ne vždy tomu tak opravdu je. Například loni (rok 2019) byly louky v drtivé většině “na ježka” už v druhé půlce května až začátkem června. V důsledku extrémního sucha v roce 2018 a následného nedostatku pícnin (včetně sena) totiž neměli zemědělci na jaře 2019 už čím krmit, a tak vyjeli do luk hned jak alespoň něco trochu narostlo…a s intenzivním sečením (a doplňováním zásob sena) pokračovali celý rok. Taky v tomto roce jsem na chřástaly vůbec nenarazil (alespoň v Beskydech).

Chřástal polní (Crex crex) – 2020

Ale rok 2020 byl pro chřástaly naopak příznivý. Trvalé deště od dubna podmáčely louky tak, že na většině z nich se začalo poprvé sekat až v červenci (a na některých dokonce až v období srnčí říje).  Zřejmě i proto jsem chřástaly letos zaznamenal také na loukách, kde jsem je nikdy předtím neviděl ani neslyšel. Byli slyšet skoro všude, a to nejen na podhorských loukách, ale dokonce i na loukách bezprostředně sousedící s průmyslovými zónami.

Vlastní focení chřástalů polních je pro mě vždycky výzva (náročnější je pro mne snad už jen focení křepelek polních) – a je to taky vždycky zážitek. Pozorovat například chřástala na vzdálenost i kratší, než je minimálka objektivu (u mě 1,40 m) – to je opravdu už adrenalin. Mimo jiné i proto, že je hodně velký plašan, který opatrně vyleze… a vzápětí bleskově mizí ve vysoké trávě… a poměr mezí délkou pobytu pod maskovačkou na louce (klidně 3-6 hodin) a délkou pobytu chřástala před objektivem (počítáno maximálně na desítky vteřin) je někdy fakt deprimující 🙂 Ale letos jsem zažil i zcela výjimečnou věc: to, když mi chřástal odpoledne, za slunečného počasí, úplně v klidu špacíroval na posečené louce před objektivem víc jak hodinu v kuse (byl jsem zamaskovaný v křoví na mezi oddělující 2 louky).

Fotky , které jsem zde nahrál, jsou ze dvou sezón – 2017 a 2020. A doufám, že na další focení nebudu zase čekat 3 roky 🙂

Chřástal polní (Crex crex) – 2017
Chřástal polní (Crex crex) – 2017
Chřástal polní (Crex crex) – 2017
Chřástal polní (Crex crex) – 2020
Chřástal polní (Crex crex) – 2020
Chřástal polní (Crex crex) – 2020


Použitá technika:

  • Nikon D7200
  • Nikon AF-S 300mm F/4D

Celkovo 1,535 zobrazení, z toho dnes 2 !

Zdieľať na

1 komentár k “Fotoreport – Chřástal polní”

Vložiť komentár