Podivné zvuky v močiari

Pri mojich potulkách prírodou častokrát zamierim k vode. Neďaleko môjho bydliska sa nachádza Oravská priehrada so svojimi prítokmi, ktoré sú zdrojom obrovskej diverzity v oblasti fauny a flóry. Preto rád navštevujem tieto miesta a odhaľujem skryté a nepoznané zákutia tohto zaujímavého biotopu.

Asi najzaujímavejšími miestami sú rozľahlé lúky v okolí vodných tokov, ktoré sú počas roka striedavo zaplavované. K tomuto zaplaveniu výrazne napomáha činnosť bobrov, ktorých populácia sa v posledných rokoch výrazne zvyšuje. Ich neustála činnosť a budovanie prírodných hrádzí prispievajú k čiastočnému vylievaniu riek a potokov, a tak sa vytvára čoraz viac miest, ktoré sú čiastočne zaplavené vodou. Práve na týchto miestach žije množstvo zaujímavých zástupcov slovenskej fauny. Žijú však skrytým spôsobom života a o svojej prítomnosti vnímavého pozorovateľa informujú iba svojimi hlasovými prejavmi.

Typickými obyvateľmi takýchto biotopov sú zástupcovia z čeľade chriašteľovitých. Všetky chriaštele,  nielen tie, ktoré žijú v okolí vodných tokov, sa vyznačujú pomerne skrytým spôsobom života. O ich prítomnosti všímavého pozorovateľa často informujú len ich hlasové prejavy, ktoré sú napriek ich veľmi malým telesným rozmerom veľmi výrazné, prenikavé, no najmä veľmi špecifické. Ak sa nachádzame v správnom čase na správnom  mieste, vieme ich podľa spevu pomerne spoľahlivo identifikovať.

Z tejto skupiny je asi najznámejším a najhojnejším druhom močaristých biotopov chriašteľ vodný. Ide o drobného zástupcu tejto čeľade, ktorý sa svojou veľkosťou približuje hrdličke.

Telesné rozmery dospelého jedinca dosahujú 23-28 cm. Napriek tomu, že dobre a rýchlo lieta, uprednostňuje pohyb po „súši“, poprípade v plytkej vode. Zriedkavo ho možno vidieť aj plávať, čo sa mi však podarilo iba jediný raz.

Žije výrazne skrytým životom a svoje útočisko hľadá v nízkom močiarnom poraste, kde si stavia aj svoje hniezda. Patrí medzi silno teritoriálne druhy a svoje teritórium opúšťa len sporadicky, najmä počas mrazivého počasia, kedy sa presúva na miesta, ktoré nie sú v zime trvalo zamrznuté.

Spozorovať ho cez deň, v hustom močiarnom poraste je takmer nemožné. Aktívny býva najmä za súmraku, skoro ráno alebo neskoro večer, kedy neúnavne pobehuje po plytčinách a zháňa si zdroj svojej obživy. Je ním najmä hmyz a rôzne drobné vodné živočíchy, ako mäkkýše, červy, pavúky a iné.

Najmä počas neskorých jarných večerov sa ozýva svojim zvláštnym hlasom. Jeho spev je nezameniteľný. Povedal by som, že pripomína kvikot malých divých prasiatok.

Počas tohto spevu neustále pobehuje po okolí a ak sa na lokalite nachádza chriašteľov viac, nie je medzi nimi núdza o bleskové naháňačky a šarvátky. Tok prebieha v jarných mesiacoch, na prelome marca a apríla a po ňom nastáva v máji a júni obdobie hniezdenia.

Zaujímavosťou je, že pri ohrození alebo prezradení hniezda samička prenáša vajcia na iné miesto. Vajíčok v hniezde býva spravidla 4-6 a mláďatá po vyliahnutí ihneď nasledujú svojich rodičov.


Použitá technika:

  • Canon EOS R
  • Canon EOS R6
  • Canon EF 300mm F/2.8L

Celkovo 225 zobrazení, z toho dnes 1 !

Zdieľať na

2 komentáre k “Podivné zvuky v močiari”

Vložiť komentár